× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Παρουσιάστρια του 2ου TEDxMaviliSquare είναι η Μαίρη Ρετσίνα! Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 30 Δεκέμβρη του 1983.Μεγαλώνοντας, δεν υπήρχε μέρα που να μην έβγαινε στον “αέρα” της φανταστικής ραδιοφωνικής της εκπομπής, η οποία είχε πάντα τον ίδιο καλεσμένο, τον Paul McCartney. Όλα ξεκίνησαν από τη δισκογραφία, προχώρησαν στις εταιρείες παραγωγής και σε ομάδες σύνταξης τηλεοπτικών εκπομπών και έφτασαν στο ραδιοφωνικό σταθμό,τις εκφωνήσεις για ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις, την υποκριτική και την παρουσίαση μεγάλων event. Μεγαλώνοντας,συνειδητοποίησε πως το μοναδικό πράγμα που την κάνει ευτυχισμένη είναι το κυνήγι της ελευθερίας και τα burger. Γι’ αυτήν, η απόλυτη έκφραση της ελευθερίας είναι τα ταξίδια, τα οποία αντιλαμβάνεται ως μια αλλαγή που «διευρύνει» το μυαλό με τον πιο ουσιαστικό τρόπο. Πρόκειται να αφήσει το δικό της στίγμα στο TEDxMaviliSquare με την μοναδική της προσωπικότητα!

Η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου κατέχει πτυχίο στις Εφαρμοσμένες Τέχνες και μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κλινική Συμβουλευτική. Έχει πραγματοποιήσει σειρά σεμιναρίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες και τους φροντιστές τους. Εκπαιδεύτηκε στις Τέχνες και τη δραματοθεραπεία κι αποτελεί ιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας». Είναι η επικεφαλής και κλινική επόπτρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία. Υπήρξε η εκδότρια σειράς βιβλίων κι είναι πλήρες μέλος σε πολλούς οργανισμούς και ,επίσης, κάτοχος του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Ψυχοθεραπείας. Στη σκηνή του TEDxMaviliSquare, θα παρουσιάσει το διάλογο τέχνης- θεραπείας και θα εξετάσει το ρόλο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην ίαση της ψυχής, που φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Μάριος Καρακατσάνης είναι συγγραφέας της σύγχρονης Ελληνικής πεζογραφίας και ασκεί την τέχνη της συγγραφής από το 2012, ενώ είναι δυσλεκτικός. Συνολικά έχει εκδώσει 9 βιβλία, με πολλές βραβεύσεις σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Λογοτεχνίας , καθώς και στο πρώτο Συμπόσιο Τέχνης της Unesco στην Ελλάδα,με τίτλο 'Made by Artist 4'. Στην ομιλία του στη σκηνή του TEDxMaviliSquare, συνδυάζει το χάρισμα του συγγραφέα με την τρυφερότητα, δίνοντας μια πιο λογοτεχνική διάσταση στην πανάκεια.

Με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας και την Καστοριά αντίστοιχα, η Εύα κι ο Κώστας έχουν οικογένεια, δύο παιδιά και εδώ και 10 χρόνια έχουν ένα κοινό στόχο: να ενημερώσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένους ανθρώπους, καθώς και τις οικογένειές τους μέσα από την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ, το συμβουλευτικό και θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων και συν εξαρτημένων ατόμων που έχουν ιδρύσει οι ίδιοι και το θεραπευτικό τους team, μέσα από ομιλίες σε όλη την Ελλάδα και τηλεοπτικές εκπομπές. Πέραν της μεγάλης εμπειρίας τους στον χώρο των εξαρτήσεων, έχοντας υπάρξει και οι δύο τόσο χρήστες όσο και απεξαρτημένοι, έχουν και οι δύο πιστοποιηθεί ως σύμβουλοι εξαρτήσεων. Στη σκηνή, θα θίξουν τις εξαρτήσεις και το ρόλο της απεξάρτησης από αυτές ως μέσο προσέγγισης της πανάκειας.

Η Σάντυ Κουτσοσταμάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει πτυχίο στη Ψυχολογία και μεταπτυχιακό στη Συμβουλευτική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ως συμβουλευτική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ,ενώ παράλληλα, συμμετέχει σε εισηγήσεις κρατικών και άλλων φορέων. Έχει αναλάβει τις Ακαδημίες Τμημάτων Υποδομής μεγάλης ομάδας της Θεσσαλονίκης , ενώ έχει παρουσιάσει ενημερωτική εκπομπή ψυχολογίας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.Επίσης, έχει εργασθεί σε πολυεθνικές εταιρείες στο τμήμα Ανθρώπινου δυναμικού ως εξωτερική συνεργάτιδα, καθώς και σε ιδρύματα με παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες και νοητική υστέρηση. Διαθέτει το δικό της προσωπικό blog ,όπου αναλύει θέματα ψυχολογίας. Επιπλέον, έχει συγγράψει βιβλία και παραμύθια. Τέλος, ευαισθητοποιείται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ως Σύμβουλος Περιφερειάρχη. Στη σκηνή, θα αναλύσει την ισχύ της πίστης στη ψυχοθεραπεία ως πανάκεια σε κάθε πρόβλημα που ταλανίζει.

Ο Μαθιουδάκης Χαράλαμπος έχει ζήσει τη ζωή του ακτιβιστή, υπερασπιζόμενος τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων,από τα προσφυγικά camps στην Ελλάδα μέχρι τη σχετική ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Δραστηριοποιείται ως ο Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και Εταίρος του Πολιτιστικού Κέντρου Βαβυλωνία στη Θεσσαλονίκη. Η επαγγελματική και ακτιβιστική του δράση επεκτείνεται σε περισσότερες από 20 χώρες ως εκπαιδευτής εθελοντών και έρευνας σχετικά με ζητήματα μετανάστευσης και πολιτικές κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων.Συνονθύλευμα της επαγγελματικής του εμπειρίας και ακτιβιστικής του δράσης, αποτελεί βιβλίο, τη συγγραφή του οποίου ανέλαβε ως συ-συγγραφεύς. Στη συγκινητική ομιλία του, θα κάνει λόγο για τη διάσταση της ανθρωπιστικής δράσης και του εθελοντισμού ως μέσα απόκτησης της δικής του «πανάκειας», αγγίζοντας τις «ευαίσθητες χορδές» του κοινού.

Η Δρ. Όλγα Μαλανδράκη γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Είναι κύρια Ερευνήτρια Φυσικής Διαστήματος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και διδάκτορας στη Διαστημική Ηλεκτροδυναμική, ενώ αποτελεί την πρώτη Ελληνίδα που εργάστηκε ως ερευνήτρια στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία(ESA). Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο με πολλές δημοσιεύσεις σε περιοδικά και προσκεκλημένες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια. Επιπλέον, είναι Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ηλίου-Γης της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης. Είστε έτοιμοι να ακούσετε τι έχει να μοιραστεί μαζί μας στη σκηνή;

Ο Θεόδωρος-Θωμάς Νικολόπουλος Thomas Nikolopoulos γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1995.Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ., απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει εκπονήσει ερευνητικές εργασίες σε διεθνή πανεπιστήμια, ενώ έχει λάβει συμμετοχή στη φοιτητική διεπιστημονική ομάδα “iGEMGreece”, κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο και υποψηφιότητα για το βραβείο “Best Therapeutic Project”.Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην κυτταρική σηματοδότηση του καρκίνου και τον επαναπρογραμματισμό πολυδύναμων κυττάρων.

Ο Ετεοκλής Παύλου κατάγεται από τη Θήβα Βοιωτίας και γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990. Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία της Αθήνας. Μεταξύ των γεγονότων που «σημάδεψαν» τη ζωή του , συγκαταλέγονται η απώλεια του πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 6 ετών και ο σοβαρός τραυματισμός που υπέστη στα 23 χρόνια του,ύστερα από σφαίρες που δέχθηκε, με συνέπεια να χρειαστεί ακρωτηριασμό το δεξί του πόδι. Έπειτα από 4 χρόνια αποκατάστασης, συνέχισε το άθλημα με το οποίο μεγάλωσε – το κανόε καγιάκ – αυτή τη φορά για άτομα με αναπηρίες και συνέχισε να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό με αρκετές διακρίσεις. Στη σκηνή του TEDxMaviliSquare, θα μοιραστεί το πώς η προσπάθεια να επουλωθεί ψυχικά και σωματικά μετά από έναν τραυματισμό που θα του στοίχιζε τη ζωή, αποτέλεσε τη δική του προσωπική πανάκεια.

Ο Αναστάσιος Παπαβασιλείου γεννήθηκε το 1996 στην Καστοριά. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Άριστα λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, και δίπλωμα οινολογικής εκπαίδευσης. Συνεχίζει τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής του ίδιου τμήματος, στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται τόσο με αθλητικές δραστηριότητες όσο και με τον χορό. Στην ομιλία του πρόκειται να θίξει τη χημεία πίσω από το χορό που μπορεί να λειτουργήσει ως «θεραπευτικό μέσο» .

Ο Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στις Μουσειακές Σπουδές στο College London στο Κατάρ. Έχει σπουδάσει, διδάξει, εργαστεί και διατελέσει επικεφαλής έργων στους κλάδους της αρχαιολογίας, πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της Πληροφορικής, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον αραβικό κόσμο. Επίσης, έχει καθοδηγήσει και συντονίσει διασυνοριακά έργα έρευνας και καινοτομίας και έχει λάβει διεθνή βραβεία συντονισμού έργων.Τέλος, είναι Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας για τις Εγγύς Ανατολικές Σπουδές, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μουσειολογίας στην Κέρκυρα και μέλος του ICOM. H εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο ως πολιτισμική πανάκεια!

Ο Πάνος Σόμπολος γεννήθηκε στο Καραϊσκάκη Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας. Σπούδασε δημοσιογραφία και εργάστηκε στο αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ. Στα σαράντα χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας, έχει καλύψει όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν την Ελλάδα από πολύνεκρους σεισμούς έως αεροπορικές τραγωδίες. Εκλέχτηκε πρόεδρος των δημοσιογράφων και είναι συγγραφέας πέντε βιβλίων, ενώ έχει καθιερωθεί Ειδικό Δημοσιογραφικό Βραβείο Αστυνομικού - Δικαστικού και Ελεύθερου ρεπορτάζ που φέρει το όνομά του. Στην ομιλία του, θα θίξει την ορθή ενημέρωση ως προσέγγιση της πανάκειας και τον αντίποδα αυτής, την παραπληροφόρηση ως εχθρό της.

Ο Γιώργος Τσούκαλης γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Eίναι ιδιωτικός ερευνητής και συγγραφέας. Έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις ιδιωτικές έρευνες. Ως ειδικός ιδιωτικός ερευνητής, έχει πρωταγωνιστήσει σε εκατοντάδες υποθέσεις καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας. Ακόμη, είναι συγγραφέας και σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς του ομίλου Πειραιώς και Νήσων για την Unesco και έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ θα καλέσει το ακροατήριο να εστιάσει στις «ρίζες» των προβλημάτων, μετουσιώνοντας την ''πανάκεια' από θεωρία σε πράξη

Ο Παναγιώτης Φίλος είναι επίκουρος καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Διαθέτει μεταπτυχιακές σπουδές στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εξειδίκευση στην Ιστορικοσυγκριτική Γλωσσολογία. Έχει διδάξει μαθήματα Γλωσσολογίας και Κλασικής Φιλολογίας, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε διάφορα πανεπιστήμια εντός και εκτός της Ελλάδας και έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες πάνω σε γλωσσολογικά ζητήματα. Είστε έτοιμοι να μάθετε τι έχει να μας πει στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών;

 Η Κατερίνα Χατζημελετίου σπούδασε και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία. Διαθέτει BSc στις Επιστήμες Βιολογίας ,MSc στην Ανθρώπινη Βιολογία Αναπαραγωγής και PhD στην Προεμφυτευτική Γενετική. Έχει εργαστεί ως ερευνήτρια σε εργαστήρια σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει αξιόλογο κλινικό και ερευνητικό έργο, με δύο παγκόσμιες πρωτιές και βραβεία, με τη διάκρισή της για την πρώτη παγκοσμίως κυτταροσκελετική ανάλυση ανθρώπινων εμβρύων, μετά από κατάψυξη, με τη μέθοδο της υαλοποίησης,να ξεχωρίζει μεταξύ άλλων.Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις χρωμοσωμικές ανωμαλίες των εμβρύων, την υαλοποίηση και τα βλαστικά κύτταρα. Πρόκειται να προσεγγίσει τη θεματική της πανάκειας από την ιατρική σκοπιά, κάνοντας λόγο για καινοτομίες της Αναπαραγωγικής Ιατρικής που επιλύουν το πρόβλημα της υπογονιμότητας.