× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Μία ιδέα από το περσυνό event.

Με μεγάλη μου χαρά σας ενημερώνω ότι γεννήθηκα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο μαιευτήριο Υγεία, το σωτήριον έτος ... -δεν λέγονται αυτά τα πράγματα-. Βέρα Αρσακείαδα με τα πιάνα, τα μπαλέτα και τα γαλλικά μου, είμαι ό,τι πιο κοντά σε αυτό που λέμε 'νύφη- κελεπούρι'. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αποφοίτησα από τη Νομική Αθηνών (πράγμα για το οποίο χάρηκε, ιδιαιτέρως, η γιαγιούλα μου) και εκεί που όλα κυλούσαν ρολόι και τα κομψά ταγιέρ είχαν ραφτεί στα μέτρα μου, αποφάσισα ξαφνικά να χτυπήσω την πόρτα της Ελευθεροτυπίας. Ευγενέστατοι οι άνθρωποι, μου άνοιξαν και έκτοτε η ζωή με έφερε στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα περιοδικά. Πρόσφατα μπήκε στη ζωή και το YouTube, ενώ εκεί που τα δίνω όλα είναι στο Instagram υπό την κωδική ονομασία @melitajenny. Κάθε μεσημέρι σε γνωστό κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης στην εκπομπή «Τι λέει», κάθε απόγευμα στο ραδιόφωνο της Athens Voice 102.5, κάθε βδομάδα στη στήλη μου #jennyschallenge στην Athens Voice και στο Youtube του The Mall Athens.

Τζένη Μελιτά

Ο Δημήτρης Φατούρος γεννήθηκε το 1965 στην Λευκάδα αλλά μεγάλωσε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στο Πολεμικό Ναυτικό, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Αθήνα. Το 1992 μετοίκησε στις Βρυξέλλες όπου έκανε εξάμηνη πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη Βελγική πρωτεύουσα δούλεψε επίσης στον ιδιωτικό τομέα και στον τομέα της Κοινωνίας των Πολιτών. Από το 1994 έως το 2004 εργάστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχικά ως συνεργάτης ενός Ευρωβουλευτή και στη συνέχεια ως Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούλιο του 2004 υπηρετεί τα Ηνωμένα Έθνη, από τη θέση του Υπεύθυνου Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ (www.unric.org /el) στις Βρυξέλλες. Τέλος ,είναι έγγαμος, και έχει δύο παιδιά. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και προσπαθεί να μιλήσει Πορτογαλικά.

Δημήτρης Φατούρος

Ο Σπυρίδων-Γεώργιος Σούλης γεννήθηκε το 1963 στο Πορτ Ελίζαμπεθ της Νοτίου Αφρικής. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίων. Σπούδασε στην Ελλάδα και στη Γερμανία, στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας -ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών-, όπου έλαβε διδακτορικό τίτλο στον τομέα της Ειδικής Αγωγής. Το 1998 εκλέχτηκε Λέκτορας Ειδικής Αγωγής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο οποίο υπηρετεί μέχρι σήμερα ως Αναπληρωτής Καθηγητής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, έρευνες και μελέτες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που αναφέρονται: α) στην Παιδαγωγική και στη Διδακτική των ατόμων με αναπηρία, β) στην Παιδαγωγική της Συμπερίληψης, γ) στην εκπαίδευση των εκπαιδευτικών, δ) στην εκπαίδευση γονέων ατόμων με αναπηρία/ ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ε) στους μαθητές με υψηλή νοητική λειτουργικότητα.

Σπύρος Σούλης

O Ιωάννης Τσίλης γεννήθηκε το 1986, στα Ιωάννινα. Είναι ένας καταξιωμένος πρωταθλητής της κωπηλασίας, με αναρίθμητες νίκες στο δυναμικό του. Ειδικότερα, ο Γιαννιώτης κωπηλάτης απο το 2001 έως 2017 απαριθμεί 37 Χρυσά μετάλλια σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, 12 Ασημένια και 3 Χάλκινα. Κομβικά σημεία στην καριέρα του αποτέλεσαν τα μετάλλια στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1 ασημένιο στο Παγκόσμιο Εφήβων, 1 Ασημένιο και 2 Χρυσά Παγκόσμια Νέων, 2 ασημένια Παγκόσμια Ανδρών, 2 χρυσά, 3 ασημένια και 1 χάλκινο στα Ευρωπαϊκά Ανδρών) αλλά και οι συμμετοχές του στους Ολυμιακούς Αγώνες. Πιο συγκεκριμένα, έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου (2012), όπου και κατέλαβε την 4 η θεση, αλλά και στους Ολυμπιακούς του Ρίο, στην Βραζιλία (2016), κατακτώντας την 8η θέση. Πλην, της κωπηλασίας έχει συμμετάσχει και τερματίσει στον Μαραθώνιο της Αθήνας αλλά και σε άλλους αγώνες δρόμου και ορεινού τρεξίματος. Εκτός απο την αγάπη του για το υγρό στοιχείο, ο Ιωάννης Τσίλης τρέφει μια ιδαίτερη αδυναμία στην μηχανή του, με την οποία έχει διασχίσει άπειρα χιλιόμετρα, κάνωντας πολλά ταξίδια. Στον ελευθερό του χρόνο, τον συναρπάζει η ενασχόληση με τα ακόλουθα: Enduro, snowboard, rafting, τρέξιμο, ποδήλατο. Την δύναμη ψυχής του και τις αντοχές του επέδειξε και με τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό ριάλιτι Survior το 2018.

Γιάννης Τσίλις

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1996 στην Αθήνα. Είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Φυσικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια συνοδεύει τις σπουδές του με συνεχείς δράσεις εθελοντισμού καθώς πιστεύει ότι οι πρακτικές γνώσεις είναι εξίσου σημαντικές με τις θεωρητικές και πρέπει να συνδυάζονται. Στο παρελθόν, έχει παρουσιάσει το συνέδριο Exchanges στα Ιωάννινα το 2017, έχει αποτελέσει μέλος διοικητικού συμβουλίου νεανικού οργανισμού ως Υπεύθυνος Σχέσεων και Επικοινωνίας για διάρκεια ενός χρόνου και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και συναυλίες των σχολών όπου φοιτούσε στην ζωγραφική και τη μουσική.Η δια βίου ασχολία του είναι να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί για τον κόσμο και τους πολιτισμούς… μαζί φυσικά με την ζωγραφική, την ηλεκτρική κιθάρα και τις πολεμικές τέχνες. Όλα τα παραπάνω, τον οδήγησαν σε ένα ταξίδι 60 ημερών στην Κίνα για εθελοντικούς σκοπούς, το οποίο είναι και το κέντρο της ομιλίας του.

Δημήτρης Παπαγεωργίου

Ο Νείλος – Χρήστος Ψαθάς γεννήθηκε το 1991 στη Λάρισα , και μεγάλωσε στη Φαλάνη, ένα χωριό έξω απο αυτή. Από το 2010 μέχρι και σήμερα ζει στο Βόλο αφού εκεί είναι ο χώρος εργασίας του καθώς και η οικογένεια του. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σήμερα εργάζεται σε ένα project του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και εξ αποστάσεως σε μια startup, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Στον ελεύθερο του χρόνο συμμετέχει σε ένα παραολυμπιακό άθλημα που ονομάζεται Boccia, ακούει μουσική την οποία και απολαμβάνει, βλέπει ταινίες και σειρές ενώ παράλληλα κάνει προσπάθειες με την συγγραφή κειμένων, μικρόβιο που υιοθέτησε αφού διαβάζει τακτικά blogs των αγαπημένων του συγγραφέων. Σημαντικό κομμάτι στην καθημερινότητά του είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το κινητό του. Βασικά στοιχεία του χαρακτήρα του είναι ο αυτοσαρκασμός, το χιουμορ και η επιμονή του. Αγαπάει πολύ τους φίλους του, την οικογένειά του και τον προγραμματισμό. Ενώ δεν τα πάει καλά με την φλυαρία, τον ηλιόσπορο και τη χαμηλή μπαταρία στο κινητό.

Νείλος Ψαθάς

Ο Αντώνης Παπάζογλου έχει σπουδάσει Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν τα πήγαινε καλά με τις γραβάτες και εγκατέλειψε τα ξενοδοχεία για να κάνει ένα μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Κληρονομιά στη Σκωτία, ένα πολύ ακριβό λάθος. Ακολούθησε μία λαμπρή καριέρα σε διάφορα τηλεφωνικά κέντρα, όπου διακρίθηκε για τη φλυαρία του. Διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 2010 και λίγο αργότερα έγινε εθελοντής και μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται στο σύλλογο ως υπεύθυνος ενδυνάμωσης, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους που ζουν με HIV σε θέματα που αφορούν τη διαχείριση της διάγνωσης, τις παροχές της πρόνοιας, την έναρξη και τήρηση της αγωγής, το σεξ ως οροθετικός, την ανακοίνωση της οροθετικότητας και θέματα ηθικής, την απόκτηση παιδιών και οτιδήποτε άλλο ρωτούν στην προσπάθειά τους να συμφιλιωθούν με τον ιό και να ζήσουν καλύτερα. Συχνά επισημαίνει ότι αυτή είναι η καλύτερη δουλειά που είχε ποτέ.

Αντώνης Παπάζογλου

Ο Θεμιστοκλής Δημόπουλος γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου του 1996 στην Αθήνα. Παρ’όλα αυτά έζησε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του και εφηβικών του χρόνων στην πόλη της Λιβαδειάς. Έκτοτε βρίσκεται στα Γιάννενα όπου και σπουδάζει στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από πολύ μικρή ηλικία είχε την δυνατότητα να γνωρίσει τον κόσμο,να αντιμετωπίσει προκλήσεις,να ανακαλύψει άγνωστες πτυχές του και να ξεκινήσει μια περιπέτεια η οποία χαρακτηρίζει, αντικατοπτρίζει και εξελίσσει την προσωπικότητα του σε ένα μεγάλο βαθμό. 'Ταξιδιάρα Ψυχή' έτσι τον αποκαλούν οι αγαπημένοι του φίλοι. Είναι περήφανος που έχει αυτή την τιμή αλλά είναι ακόμα πιο περήφανος κάθε φορά που παρατηρεί τον εαυτό του να ισορροπεί ανάμεσα στις καθημερινές υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής του και στο πάθος του για νέες περιπέτειες. Είναι περήφανος που νιώθει την καρδία του σε κάθε βήμα αυτής της περιπέτειας του βιώνει. Η θέληση, η εμπειρία που έχει αποκομίσει και η διατήρηση των ισορροπιών είναι οι παράγοντες που τον ωθούν στην εξής ρητορική ερώτηση “Πόσο όμορφη είναι η ανθρωπότητα μέσα στην διαφορετικότητα της?”

Θεμιστοκλής Δημόπουλος

Η Διαλεκτή Αθηνά Βουτυράκου γεννήθηκε το 1995, στην Αθήνα. Είναι τελειόφοιτη του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με κατεύθυνση τη Βιοϊατρική και τα Υπολογιστικά Συστήματα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη διαστοματική ρομποτική χειρουργική έχοντας δημοσιεύσει και σχετικά papers. Είναι Ολυμπιονίκης ρομποτικής με πληθώρα διακρίσεων σε πανελλήνιους, πανευρωπαϊκούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής. Εργάζεται ως δασκάλα εκπαιδευτικής ρομποτικής και παράλληλα έχει ιδρύσει έναν ΜΚΟ τη Unique Minds, που στοχεύει στο να παρέχει ακαδημαϊκό προσανατολισμό γεφυρώνοντας το χάσμα σχολείου και πανεπιστημίου. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να λάβει το βραβείο Greek International Women Award, το Αριστείο Ελληνίδα Γυναίκα της Χρονιάς. και να κερδίσει την Παγκόσμια Καμπάνια 'Γυναίκες επιχειρούν για καλό σκοπό'.

Διάνα Βουτυράκου

H Μάρα Σαμαρτζή γεννήθηκε το 1988, στην Αθήνα και είναι επαγγελματίας YouTuber. Ο τομέας με τον οποίο ασχολείται είναι το “lifestyle” καθώς επιλέγει να δημιουργήσει περιεχόμενα σε βιβλία, ταινίες, vlog αλλά και να παρέχει συμβουλές σχετικά με την ομορφιά/ περιποίηση. Ξεκίνησε το κανάλι της το 2011 , όταν το YouTube στην Ελλάδα ήταν μια πλατφόρμα σχεδόν άγνωστη για το κοινό. Οι σπουδές της στην σκηνοθεσία, το σενάριο και την δημιουργική γραφή αποτέλεσαν ένα έναυσμα, όχι μόνο για να «ανοίξει» το κανάλι της, αλλά και για να συνεχίσει να εξελίσσει τα βίντεο που δημιουργεί. Η ίδια χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «Έχοντας περάσει και από την έντυπη δημοσιογραφία ( αρθρογράφος και αρχισυντάκτρια σε εφημερίδες), όπως και από την τηλεόραση (παρουσίαση), μπορώ να πω πως το YouTube είναι η μόνη πλατφόρμα που μου έχει επιτρέψει να δημιουργώ χωρίς όρια και να έχω μια καθημερινή και άμεση επαφή με τους συνδρομητές μου».

Μάρα Σαμαρτζή

Ο Τσίκος Cermeli Θωμάς γεννήθηκε το 1988, στην Αθήνα. Είναι Σύμβουλος Νέων και συνιδρυτής του Κέντρου Νέων Ηπείρου. Σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε σε ένα ακριτικό χωριό του Δήμου Πωγωνίου όπου και διέμενε έως τα 17 του. Στα 18, μετέβη στην Αθήνα για σπουδές στο τμήμα της Ιταλικής και Ισπανικής Φιλολογίας, μια σχολή που δεν τελείωσε ποτέ καθώς την καρδία του έκλεψε ο εθελοντισμός. Αποφάσισε λοιπόν, να ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με εθελοντικούς οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στον ανθρωπιστικό οργανισμό INTERSOS, ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί και στους Γιατρούς Χωρίς . Το 2010 πήγε στην Άγκυρα για να εργαστεί μέσω της Ευρωπαικής Εθελοντικής Υπηρεσίας.Μέτα την ολοκλήρωση του έργου του βρέθηκε σε τέλμα μην ξέρωντας έαν έπρεπε να συνεχίσει τις σπουδές του, σε κατι που δεν τον ενδιέφερε και τόσο, ή εάν έπρεπε να ασχοληθεί με την οικογενειακή του επιχείρηση. Εν τέλη, άκουσε την καρδία του και αποφάσισε να γίνει Σύμβουλος Νέων (ενα επαγγελμα που δεν εχει αναγνωριστεί στην Ελλάδα) και μαζί με μερικούς φίλους δημιουργησαν το Κεντρο Νεων Ηπείρου, όπου σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εθελοντικός οργανισμός της Ηπείρου! Μέσω του οργανισμού έχει σχεδιάσει, υλοποιήσει και συμμετασχει σε περισσότερα από 50 προγραμματα που αφορούν τους νέους σε πολλές χώρες.

Θωμάς Τσίκος

Ο Γεώργιος Κακουλιάδης γεννήθηκε το 1998,στην Ξάνθη. Είναι εν δυνάμει φοιτητής μηχανικών υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και εν ενεργία μέλος της ακαδημίας προγραμματιστών της Apple στην Νάπολη της Ιταλία. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε λύνοντας παζλ ,ταξιδεύοντας και εξερευνώντας κάθε νέα τεχνολογία. Στα 13 του ξεκίνησε να ασχολείται με την επεξεργασία βίντεο. Παράλληλα ως μαθητής μουσικού σχολείου συμμετείχε σε συναυλίες και μουσικές εκδηλώσεις. Ένα χρόνο αργότερα ίδρυσε το δικό του κανάλι στο YouTube και στο τέλος του 2012 έγινε Youtube Partner. Το 2013 έλαβε διάκριση στο διαγωνισμό «School Lab» από το British Council, στον οποίο είχε συμμετάσχει με μια ταινία μικρού μήκους με επιστημονικό περιεχόμενο. Στα επόμενα δύο χρόνια, συμμετείχε σε πληθώρα δραστηριότητων όπως συναυλίες, πρωταθλήματα τεννις, YouTube βιντεο και ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να αναζητά και να διευρύνει τους οριζοντές του.

Γιώργος Κακουλιάδης

Η Σχολή Χορού Γιάννας Νέσση ιδρύθηκε το 1996 στα Ιωάννινα και απέκτησε τον Κρατικό τίτλο ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΧΟΡΟΥ, όπου η λειτουργία και η οργάνωσή της είναι δομημένη με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού. Διδάσκονται: κλασικό μπαλέτο (ρωσικό σύστημα Vaganova), σύγχρονος χορός, hip-hop, flamenco, latin, zumba, barre astie, streching και μουσικοκινητική αγωγή. Η Σχολή στοχεύει συνεχώς στην αναβάθμιση των προγραμμάτων διδασκαλίας επιλέγοντας καθηγητές χορού, άριστα καταρτισμένους ο καθένας στην ειδικότητα του. Η φιλοσοφία της Σχολής, η οποία εκφράζεται από όλο το εκπαιδευτικό δυναμικό αυτής, συνοψίζεται στο τρίπτυχο Ήθος – Επαγγελματισμός – Συναίσθημα. Ετήσιες παραστάσεις, συμμετοχή στο φιλανθρωπικό gala Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. από το 2013, στο «TDF - Thessaloniki Dance Festival», «Specific Dance» και διάφορες άλλες δράσεις και events απεικονίζουν μέρος της δουλειάς της Σχολής.

Σχολή Χορού Γιάννας Νέσση

Η σχολή Polebox ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2014 και έχει την έδρα της στο κέντρο των Ιωαννίνων. Η σχολή διαπνέεται απο έναν αθλητικό χαρακτήρα ο οποίος πηγάζει τόσο απο την χρόνια ενασχόλησή των αρμοδίων με τον αθλητισμό, αλλά και λόγου της ιδιότητάς τους ως καθηγητές φυσικής αγωγής. Αν και διδάσκονται όλα τα είδη pole dancing (exotic pole, contemporary pole κλπ) καθώς και aerial arts (aerial hoop, trapeze, aerial rope κλπ), από την αρχή της λειτουργίας της σχολής, οι υπεύθυνοι επιχείρησαν να τηρείσουν τις βασικές αρχές της αθλητικής προπονητικής διαδικασίας, ούτως ώστε να μπορούν να πετύχουν τη μεγιστοποίηση της απόδοσης όλων των αθλητών τους. Ειδικά με τη δημιουργία της Ελληνικής Ομοσπονδίας και της διεξαγωγής του πρώτου επίσημου πανελλήνιου πρωταθλήματος pole sport, τους δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσουν στοχευμένα πλέον τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην προετοιμασία των αθλητών. Τέλος, με την επιτυχή συμμετοχή των αθλητών της σχολής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατάφεραν να θέσουμε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Pole Box

Οι Sugar Pie δημιουργήθηκαν το 2015 στα Ιωάννινα. Το συγκρότημα παίζει κατά κύριο λόγο διασκευές της Soul - Funk - Disco μουσικής από τις δεκαετίες 70s και 80s. Οι μουσικοί που το πλαισιώνουν είναι καταξιωμένοι στο χώρο με πολλές εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με πολλά και διαφορετικά συγκροτήματα. Η πλειοψηφία των μελών του συγκροτήματος είναι παράλληλα και καθηγητές στη μουσική σχολή Ioannina School of Music.

Sugar Pie