× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Γεώργιος Παπαϊωάννου

15 Δεκεμβρίου 2019

Ο Δρ. Γεώργιος Παπαϊωάννου είναι αναπληρωτής καθηγητής μουσειολογίας στο University College London με έδρα στο Κατάρ, έχει πλούσια έρευνα στην πολιτιστική κληρονομιά του Αραβικού Κόσμου, καθώς και στη χρήση των νέων τεχνολογιών για τον πολιτισμό. Για εσάς αποτελεί τον τρίτο ομιλητή του TEDxMaviliSquare 2019 και ήρθε η ώρα να τον γνωρίσουμε!

ΒΜ: Θα θέλατε ξεκινώντας να μας πείτε λίγα λόγια για τη μουσειολογία και το τι περιλαμβάνει ως επιστήμη;

Γ.Π: Πρόκειται για την επιστήμη των μουσείων και των μουσειακών χώρων. Μελετά ό,τι σχετίζεται με τα αυτά/ούς: τα μουσειακά αντικείμενα, τις συλλογές, τις αποθήκες και τις εκθέσεις, τα μουσειακά κτίρια, τους ανοικτούς μουσειακούς χώρους (νοούνται ως τέτοιοι και οι αρχαιολογικοί χώροι και οι ιστορικοί τόποι), και κυρίως τους ανθρώπους και τις κοινωνίες με έμφαση στη σχέση τους με το μουσείο (επισκέπτες - κοινό, επαγγελματίες, τοπική, εθνική/κρατική, διεθνής και παγκόσμια κοινωνία, άλλοι). Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στον αιώνα της προβολής του πολιτισμικού αποθέματος, υλικού και άυλου. Τα μουσεία και η μουσειολογία έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτό!

ΒΜ: Η ενασχόληση με την πολιτιστική κληρονομιά ενός λαού και τη διατήρηση της είναι μια πολύ ιδιαίτερη επιλογή. Ήταν κάτι που σας ενδιέφερε από παιδί;

Γ.Π: Πιστεύω ότι το πολιτισμικό απόθεμα κάθε ανθρώπινης κοινωνίας, μικρής ή μεγαλύτερης, απηχεί σε όλους μας. Δείχνει πώς μια κοινωνία αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει την καθημερινότητά της. Είναι εντυπωσιακό, πολύ ενδιαφέρον, έως απελευθερωτικό θα έλεγα, να διαπιστώνουμε πώς άλλοι άνθρωποι, πριν από εμάς ή μαζί με εμάς σε παρόμοια ή άλλα περιβάλλοντα, αντιμετωπίζουν τις όποιες μικρές και μεγάλες ανάγκες τους. Έχουμε πολλά να μάθουμε ερχόμενοι σε επαφή με το πολιτισμικό απόθεμα των λαών του κόσμου. Ναι, ήταν κάτι που ανέκαθεν με γοήτευε και εξακολουθεί!

ΒΜ: Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον ώστε να εστιάσετε στον Αραβικό Κόσμο και την ιστορία του;

Γ.Π: άλγεβρα, η χημεία, ο γάιδαρος, το ζάρι, τα κουλουβάχατα (κούλου = όλα + ουάχαντ = ένα, όλα γίναν ένα!), το σαφάρι, το χαντάκι... Αν δείτε πόσα έχουμε και πόσα οφείλουμε στους Άραβες, σας εγγυώμαι ότι τουλάχιστον θα εντυπωσιαστείτε! Η συμβολή τους στον σύγχρονο κόσμο ήταν και είναι πολύ μεγάλη. Στις δικές τους αποδόσεις και δράσεις οφείλουμε τη συνέχεια των επιστημών και των γραμμάτων από την αρχαιότητα, καθώς πήραν τη σκυτάλη κατά τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα, διέσωσαν κείμενα, αντικείμενα και ιδέες, και ανέπτυξαν τις επιστήμες περαιτέρω. Υπάρχει το περιθώριο οι συμβολές τους να αναγνωριστούν στα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και του κόσμου. Ελπίζω κάποτε αυτό να γίνει και σκοπεύω να συμβάλω στην κατεύθυνση αυτή.

ΒΜ: Διαβάζοντας το βιογραφικό σας σημείωμα μου φάνηκε εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός πως σας έχει δοθεί στο παρελθόν η ευκαιρία να στήσετε ο ίδιος μια έκθεση σε μουσείο. Την πρώτη φορά που σας δόθηκε αυτή η ευκαιρία, ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη, το πρώτο σας συναίσθημα;

Γ.Π: Είχα τη χαρά και την τιμή να εργαστώ για τη δημιουργία εκθέσεων και μουσείων σε όλον τον κόσμο. Από την πρώτη φορά, τον προηγούμενο αιώνα (!!!), κατά την ενασχόλησή μου για τη δημιουργία του νέου (τότε) αρχαιολογικού μουσείου στη Λευκάδα, διαπίστωσα το μέγεθος του εγχειρήματος, αλλά και της ευθύνης. Μια έκθεση είναι ένα αφήγημα μέσω κειμένων, εικόνων, αντικειμένων και άλλων ερεθισμάτων προς τους επισκέπτες. Το αφήγημα αυτό (πρέπει να) λειτουργεί όχι ως το δόγμα μιας απόλυτης αυθεντίας, αλλά ως έναυσμα για κριτική προσέγγιση και σκέψη. Ίσως η φράση αυτή συνοψίζει την αντίληψή μου για τον ρόλο ενός υγιούς μουσείου σήμερα. Και αυτό ήταν και είναι κάτι που με συναρπάζει.

ΒΜ: Πώς αισθανθήκατε όταν λάβατε την πρόταση του TEDxMaviliSquare, ήταν κάτι που σας ενδιέφερε να κάνετε ή ήσασταν σκεπτικός ως προς τη συμμετοχή σας;

Γ.Π: Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά. Αποδέχτηκα την τιμητική πρό(σ)κληση με ενθουσιασμό. Ευχαριστώ θερμά όλους σας και σας συγχαίρω για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή σας σε αυτόν τον τόσο σημαντικό θεσμό.

ΒΜ: Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την ομιλία σας;

Γ.Π: Πολύ ευχαρίστως! Θα μιλήσω για τις νέες, και δη ψηφιακές, τεχνολογίες σήμερα, όσον αφορά στην προβολή του πολιτισμικού αποθέματος. Ποιος είναι ο ρόλος τους; Πόση ανάγκη τις έχουμε; Πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο; Και τι ακριβώς σημαίνει «καλύτερος τρόπος» στο πλαίσιο αυτό; Θα χρησιμοποιήσω υλικό από μουσεία του κόσμου, ελληνικού, αραβικού και λοιπού!

ΒΜ: Τέλος, ποιο είναι ένα πράγμα το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό σας σημείωμα, αλλά θα θέλατε να το ξέρουν όσοι έρθουν να σας ακούσουν στις 7 Δεκέμβρη;

Γ.Π: ... ότι τον Νοέμβριο του 2019 έτρεξα τον αυθεντικό, ως λέγεται, μαραθώνιο της Αθήνας! Ήταν και είναι ένα όνειρο που κάποτε το λόγιζα άπιαστο. Σήμερα προετοιμάζομαι για την ημέρα αυτή. Θα σημαίνει πολλά, (ότ)αν με το καλό τα καταφέρω! Ελπίζω λοιπόν να μπει στο βιογραφικό μου, όχι απαραίτητα στο επαγγελματικό, αλλά σε εκείνο το άλλο βιογραφικό που έχουμε όλοι μας και περιέχει τις πραγματικά πολύτιμες στιγμές μας!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δρ. Παπαϊωάννου για το χρόνο που έδωσε στο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας κα να του ευχηθώ καλή αντάμωση στο Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων!

Popular Post