× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Εύα Καρανάσιου - Κώστας Λαχανάς

15 Δεκεμβρίου 2019

Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε το μοναδικό ντουέτο του φετινού TEDxMaviliSquare, το οποίο αποτελείται από την Εύα και τον Κώστα. Η Εύα μεγάλωσε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης. Σε ηλικία 8 ετών χάνει τον πατέρα της. Στην εφηβεία μπλέκει με τα ναρκωτικά ενώ στα 18 της χρόνια βρίσκεται εξαρτημένη από την ηρωίνη. Όταν πλέον έφτασε τα 22 της ήταν εξαθλιωμένη από τα ναρκωτικά και δέχεται βοήθεια από κέντρο απεξάρτησης.
Ο Κώστας μεγάλωσε στην Καστορία, σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης με πατέρα αλκοολικό. Όταν πλέον ο γάμος των γονιών του διαλύεται επιστρέφει στο πατρικό της μαμάς του μαζί με τους παππούδες του και το ναρκομανή αδελφό της μητέρας του. Παρόλες τις άσχημες καταστάσεις που βίωνε εξαιτίας του θείου του, στην εφηβεία μπλέκει και ο ίδιος με τα ναρκωτικά, ενώ την ίδια περίοδο πεθαίνει ο θείος του από αυτό. Στα 22 δέχεται βοήθεια από κέντρο απεξάρτησης.
Σήμερα είναι και οι δυο 37 ετών και 15 χρόνια μετά έχουν τη δική τους οικογένεια που περιλαμβάνει τα δυο τους παιδάκια, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια μοιράζονται ένα κοινό στόχο: να ενημερώσουν και να βοηθήσουν εξαρτημένους ανθρώπους, καθώς και τις οικογένειές τους, μέσα από την ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ το συμβουλευτικό και θεραπευτικό κέντρο εξαρτημένων και συν εξαρτημένων ατόμων που το έχουν ιδρύσει οι ίδιοι και το θεραπευτικό τους team μέσα από ομιλίες σε όλη την Ελλάδα και τηλεοπτικές εκπομπές. Πέρα από το βίωμα τους και την μεγάλη εμπειρία τους στο χώρο των εξαρτήσεων έχουν και οι δυο πιστοποιηθεί ως σύμβουλοι εξαρτήσεων.

ΒΜ: Καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω και στους δύο τον αμέριστο σεβασμό μου για όλα όσα έχετε χτίσει και για τον κόσμο που βοηθάτε καθημερινά. Θα ήθελα ειλικρινά να μου πείτε, ποιο πιστεύετε πως είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία της απεξάρτησης;

ΚΛ: Σας ευχαριστούμε πολύ . Θεωρούμε ότι ένα από τα πιο δύσκολο κομμάτι είναι η ΑΓΝΟΙΑ . Η μη σωστή ενημέρωση του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός εξαρτημένου σχετικά με την εξάρτηση , όποτε εκ αρχής αντιμετωπίζεται λάθος δηλαδή ως επιλογή , παραστράτημα , η λάθος συμπεριφορά και όχι έγκυρα δηλαδή ως συναισθηματική ασθένεια και δεύτερο ως σκέλος η μη παραδοχή του προβλήματος της εξάρτησης από τον εξαρτημένο διότι δεν έχει διαύγεια λόγω των ουσιών που χρησιμοποιεί άρα είναι αρνητικός σε οποιαδήποτε βοήθεια.

ΒΜ: Μέσα από τόσο άσχημες εμπειρίες δημιουργήσατε κάτι τόσο όμορφο και θετικό. Φοβηθήκατε ποτέ πως ίσως η τόσο συχνή επαφή σας με περιστατικά που παρουσιάζουν κοινά με τη δική σας περίπτωση, θα επηρέαζαν αρνητικά τη δική σας πρόοδο;

ΚΛ: Όχι, ίσα ίσα αυτό μας δίνει δύναμη η καθημερινή επαφή με ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση που βρισκόμασταν και εμείς . Αντιμετωπίζοντας καθημερινά προβλήματα εξαρτήσεων , δεν ξεχνάμε το βίωμα μας στον ενεργό εθισμό και νιώθουμε βαθιά ευγνωμοσύνη για το “σήμερα” μας . Φυσικά, χρειάζεται δεκαπλάσια φροντίδα για τον εαυτό μας γιατί υπάρχει καθημερινή φθορά.

ΒΜ: Τι συναισθήματα σας δημιουργεί το γεγονός πως τόσοι άνθρωποι ξεφεύγουν από τις εξαρτήσεις χάρη σε εσάς;

ΚΛ: Δεν θεωρούμε ότι ξεφεύγουν χάρης εσάς , εμείς μέσα από μια μεγάλη αγκαλιά και ταύτιση τους δείχνουμε έναν νέο τρόπο ζωής , τον οποίο οι ίδιοι μέσα από την θέληση τους για αλλαγή ακολουθούνε .Ακριβώς όπως σε μια οικογένεια όπου φροντίζεις να διδάξεις στα παιδιά σου το νόημα της ζωής μέσα από τα δικά σου λάθη, έτσι ώστε να αυτονομηθούν και να πάρουν την ζωή στα χέρια τους ως ισότιμα μέλη της οικογένειας, ακριβώς σε αυτό αποσκοπούμε και εμείς στην ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ και ελπίζουμε η οικογένεια μας να μεγαλώσει και άλλο.

ΒΜ: Ποιο θεωρείτε πως είναι το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος όταν πρώτο-ξεκινάει τη διαδικασία της απεξάρτησης;

ΚΛ: Χαρήκαμε πολύ , που σε μια τόπο πολύ σημαντική διοργάνωση μας δόθηκε το βήμα για να μιλήσουμε για το πρόβλημα των εξαρτήσεων , κάτι το οποίο είναι τόσο καθημερινό και εξαιρετικά επικίνδυνο , όμως ως κοινωνία τείνουμε να μην το εκθέτουμε ,η το αντιμετωπίζουμε με φόβο και συστολή.

ΒΜ: Θα μπορούσατε να μας δώσετε δύο στοιχεία για το περιεχόμενο της ομιλίας σας;

ΚΛ: Είναι μια ομιλία βιωματική μέσα από το σκοτεινό παρελθόν μας και δόξα το θεό το φωτεινό παρόν μας όπου στόχο έχει να ενημερώσει και να κινητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα των εξαρτήσεων .

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε και τους δυο και θα χαρούμε πολύ να σας δούμε σε λίγες μέρες από κοντά!

Popular Post