× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Μάριος Καρακατσάνης

15 Δεκεμβρίου 2019

Ο σημερινός ομιλητής μας είναι ένας άνθρωπος που έχει αφήσει το δικό του σημάδι ή μάλλον η συγγραφική του πένα έχει αφήσει το σημάδι της στη λογοτεχνία. Ώρα λοιπόν να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τον κ. Μάριο Καρακατσάνη.

ΒΜ: Στη ζωή σας και μέσα από τη συγγραφή φαίνεται πως έχετε κατορθώσει να ανοίξετε πολλές πόρτες. Υπήρξε κάποια στιγμή στη ζωή σας όπου η δυσλεξία βρέθηκε εμπόδιο στο να «ανοίξετε» κάποια πόρτα; Πώς το αντιμετωπίσατε;

Μ.Κ: Καταρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ όχι μόνο για το βήμα αυτό που μου δίνετε, αλλά και για την επιλογή σας να είμαι μέρος ενός τόσο πολύ σημαντικού και συνάμα παγκόσμιου θεσμού, όπως είναι το Tedx.
Όσον αφορά το ερώτημα σας, θα σας απαντήσω ότι λογοτεχνικά ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχω συναντήσει κανένα εμπόδιο. Πριν από αυτό όμως, πράγματι αντιμετώπισα πάρα πολλές δυσκολίες. Και αυτό διότι δε μπορούσα να βρω καμία δουλειά σε μεγάλες εταιρίες, αφού την αίτηση προσλήψεως η οποία προφανώς και την συμπλήρωνα με πάρα πολλά ορθογραφικά λάθη, με απέρριπταν θεωρώντας με αγράμματο και όχι ως ένα άτομο με μαθησιακές δυσκολίες. Το αντιμετώπισα με πείσμα και υπομονή και δίχως να χάνω το κουράγιο μου, εγώ έστελνα βιογραφικά συνέχεια, μέχρι που αργά ή γρήγορα πάντα έβρισκα τον δρόμο μου σε κάποια εταιρεία πληροφορικής αφού αυτό είναι και το αντικείμενο των σπουδών μου.

ΒΜ:Ποιο θεωρείτε πως είναι το δυσκολότερο κομμάτι του να είναι κανείς συγγραφέας;

Μ.Κ: Ο συγγραφέας γράφει κατά κύριο λόγο από μοναξιά. Χαμένος σε έναν κόσμο που δεν τον καταλαβαίνει, που ίσως ακόμα και να μην υπάρχει, ή όπως τουλάχιστον εμείς τον αντιλαμβανόμαστε, γράφουμε για να υπάρξει. Το δυσκολότερο κομμάτι λοιπόν είναι να αντιμετωπίσουμε την σκληρή πραγματικότητα όταν επιστρέφουμε σε αυτήν, κάθε φορά που βάζουμε την λέξη «Τέλος» σε κάποιο δημιούργημα μας.

ΒΜ: Θεωρείτε πως οι βραβεύσεις που έχετε δεχθεί είναι η επιβράβευση της δουλειάς σας ή το κίνητρο να ανεβάσετε τον πήχη ακόμη πιο ψηλά;

Μ.Κ: Είναι απλά μια αναγνώριση για τον κόπο μου και τίποτε παραπάνω. Είμαι από τους ανθρώπους που ποτέ δεν επαναπαύονται και όσα και αν κάνω στη ζωή μου πάντα θα θέτω τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Αλλά μόνο αυτόν. Εγώ παραμένω προσγειωμένος και διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ευγνωμονώ τον κόσμο για την αγάπη που μου δείχνει.

ΒΜ: Ποια θεωρείτε την κυριότερη πηγή εμπνευστής σας ως άνθρωπος αλλά και ως συγγραφέας;

Μ.Κ: Την απλή καθημερινότητα και τα όποια συναισθήματα θα μου προκαλέσει την εκάστοτε στιγμή. Βασίζομαι σε αυτά και βιώνοντας τα στον μεγαλύτερο βαθμό που μπορώ να φτάσω, νιώθω να εισπράττω το αληθινό νόημα της ζωής. Όπου αυτό είναι που μεταφέρω και μέσα από τα βιβλία μου ως συγγραφέας.

ΒΜ: Πώς νιώθετε για τη συμμετοχή σας στο TEDxMaviliSquare 2019;

Μ.Κ: Είναι πραγματικά τεράστια τιμή και αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου. Ειλικρινά σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την χαρά αυτή που μου δίνετε.

ΒΜ:Μπορείτε να μου περιγράψετε σε 3 σύντομες προτάσεις το περιεχόμενο της ομιλίας σας;

Μ.Κ: Οι άνθρωποι τείνουν να λησμονούν ότι η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι πάντα αυτή που προσπερνάμε. Η Πανάκεια μπορεί και να υπάρχει, αρκεί να ξέρουμε τι μορφή έχει και που θα την αναζητήσουμε.

ΒΜ:Τέλος, ποιο θεωρείτε πως είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σας , το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό σας;

Μ.Κ: Εμπιστεύομαι πολύ εύκολα τους ανθρώπους. Και όσο και αν με απογοητεύουν, ποτέ δε θα σταματήσω να το κάνω. Ίσως γιατί η πίστη μου σε αυτούς, είναι μεγαλύτερη από τι έχουν οι ίδιοι στον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Καρακατσάνη για το χρόνο που αφιέρωσε σε αυτό το ερωτηματολόγιο και να του ευχηθώ καλή αντάμωση, αυτή τη φορά στη σκηνή του TEDxMaviliSquare.

Popular Post