× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Νιζέττα Αναγνωστοπούλου

15 Δεκεμβρίου 2019

Η Νιζέττα Αναγνωστοπούλου αποτελεί μέλος της παρέας μας στο φετινό TEDxMaviliSquare και προετοιμάζεται να μας δώσει μια υπέροχη ομιλία. Πριν από αυτό όμως, είναι σημαντικό να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Σπούδασε και έλαβε το πτυχίο της στις εφαρμοσμένες τέχνες από τη Σχολή Βακαλό. Είναι ιδρύτρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας “Κέντρο Τέχνης και Ψυχοθεραπείας” στην Αθήνα και έχει υπάρξει εκδότρια της σειράς βιβλίων με γενικό τίτλο “Νέοι Δρόμοι Στη Ψυχοθεραπεία.” Τέλος εκπαιδεύτηκε για περισσότερα από 4 χρόνια στη δραματοθεραπεία και σήμερα αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να μας πει λίγο περισσότερα λόγια για όλα αυτά.

ΒΜ: Ξεκινώντας θα θέλαμε να μάθουμε τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την τέχνη ως μορφή ψυχοθεραπείας καθώς φαντάζει πολύ όμορφο το να βοηθάτε ανθρώπους δίνοντάς τους αυτή τη διέξοδο.

ΝΑ: Η ανάγκη να προσφέρω θεραπευτικές υπηρεσίες στους ανθρώπους μέσω της τέχνης ξεκινάει από την “κλίση” που είχα στις τέχνες από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό σε συνδυασμό με την πενταετή παιδεία που έλαβα κατά τη νεότητα μου από τα 17 έως τα 22 μου χρόνια με πολύ γνωστά ονόματα της τέχνης όπως Γιαννουκάκη, Τέτση Μοσχίδη, Μπαχαριάν, Κατράκη Ε. Βακαλό αλλά και την παράλληλη αγάπη και ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την ανθρώπινη φύση του, με οδήγησαν σε επόμενες σπουδές μου στην ψυχολογεία και την ψυχοθεραπεία, τα οποία δυο αντικείμενα πάντρεψα και δημιουργήθηκε το αντικείμενο πάνω στο οποίο προσφέρω πλέον τις υπηρεσίες μου.

BM: Θα μπορούσατε να μας πείτε μερικά πράγματα για τη Μη Κερδοσκοπική εταιρία που έχετε ιδρύσει στην Αθήνα; Τι ακριβώς κάνετε εκεί;

ΝΑ: Η ΑΜΚΕ με το όνομα Κέντρο Τέχνης & Ψυχοθεραπείας ασχολείται με την εκπαίδευση της ψυχοθεραπείας μέσω τέχνης, απευθύνεται δηλαδή σε απόφοιτους από τις σχολές καλών τεχνών, ψυχολογίας, κοινωνικές εργασίες, εκπαίδευσης και άλλες οι οποίοι μετά τις πρώτες βασικές σπουδές θα ήθελαν να δουλέψουν ψυχοθεραπευτικά μέσω της τέχνης.

Η τέχνη που επιλέξαμε είναι η εικαστική γλώσσα και γι’ αυτό λέγεται εικαστική ψυχοθεραπεία. Παράλληλα η ΑΜΚΕ ΚΤΨ προωθεί ερευνητικά προγράμματα, σεμινάρια επιμόρφωσης ανοιχτά στο κοινό, καλλιτεχνικά δρόμενα, εργαστήρια τέχνης που βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

BM: Έχετε ασχοληθεί επίσης με την επιμέλεια μιας σειράς βιβλίων που επικεντρώνονται στην ψυχοθεραπεία. Τι περιμένετε να αποκομίσει ο αναγνώστης διαβάζοντάς τα;

ΝΑ: Η σειρά που έχω επιμεληθεί με γενικό τίτλο “Νέοι δρόμοι στη ψυχοθεραπεία” επικεντρώνεται στη θεραπεία μέσω της τέχνης σε διάφορους πληθυσμούς όπως παιδιά, οικογένεια, ομάδες, καθώς με την ψυχανάλυση και την τέχνη στοχεύει αφενός να ενημερώσει το Ελληνικό κοινό ή τους αναγνώστες του βιβλίου για την ύπαρξη της εικαστικής ψυχοθεραπείας ως προσέγγιση, δηλαδή ενημέρωση, αλλά και για το άνοιγμα σε νέους πνευματικούς ορίζοντες όπως είναι το θέμα της χρήσης των εικόνων στην ψυχική διεργασία.

ΒΜ: Έχετε περάσει περισσότερα από 4 χρόνια ως εκπαιδευόμενη στην δραματοθεραπεία. Θα θέλαμε να μας πείτε λίγο τι ακριβώς περιλαμβάνει η δραματοθεραπεία;

ΝΑ: Όντως έχω διανύσει 4 χρόνια ως μέλος δραματοθεραπευτικής ομάδας στα πλαίσια μιας εκπαίδευσης στη Δραματοθεραπεία. Η δραματοθεραπεία περιλαμβάνει την τέχνη του θεάτρου (παίξιμο ρόλων, σκηνικών, ομαδικής διεργασίας) και προσφέρει γνώση και βοήθεια για τον εαυτό μας, όπως και οι υπόλοιπες μορφές τέχνης.

ΒΜ: Ας αναφερθούμε τώρα και λίγο στο επερχόμενο TEDxMaviliSquare 2019. Πώς νιώσατε όταν λάβατε την πρόσκληση μας για να είστε και εσείς ομιλήτρια στο φετινό event;

ΝΑ: Ένιωσα πολύ ευχάριστη έκπληξη από την πρόσκληση σας, γιατί είναι γνωστή η προβολή που έχει το TEDx διεθνώς και είναι τιμή μου που με καλείτε.

ΒΜ: Θα θέλατε να μας πείτε δυο λόγια για την ομιλία σας;

ΝΑ: Η ομιλία μου επικεντρώνεται σε 3 άξονες τους οποίους αποκαλώ ισχυρό μείγμα διαλόγου στο έργο τέχνης, στο χώρο και στο χρόνο. Αυτοί οι 3 άξονες είναι το πλαίσιο που επιτελείται η ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης.

ΒΜ: Θα θέλαμε πολύ να μάθουμε κάτι για εσάς το οποίο δεν υπάρχει στο βιογραφικό σας σημείωμα.

ΝΑ: Τα πράγματα που δεν υπάρχουν στο βιογραφικό μου σημείωμα αφορούν προσωπικές παραμέτρους όπως για παράδειγμα ότι από παιδί ονειρευόμουν χρώματα και σχήματα. Από παιδί κοίταζα με πολύ ενδιαφέρον να καταλάβω τους άλλους και από παιδί είχα μια έντονη ανάγκη για ελευθερία ανακάλυψης νέων οριζόντων. Σας ευχαριστώ.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Κυρία Αναγνωστοπούλου και να της ευχηθούμε καλή αντάμωση στη σκηνή του TEDxMaviliSquare.

Popular Post