× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Αναστάσιος Παπαβασιλείου

15 Δεκεμβρίου 2019

Ο επόμενος ομιλητής μας, Αναστάσιος Παπαβασιλείου, γεννήθηκε το 1996 στην Καστοριά. Είναι απόφοιτος του τμήματος Χημείας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το οποίο τελείωσε με άριστα ενώ παράλληλα έλαβε και δίπλωμα οινολογικής εκπαίδευσης. Συνεχίζει της σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής του ίδιου τμήματος , στον τομέα της Αναλυτικής Χημείας με γνωστικό αντικείμενο την ηλεκτροανάλυση και την ανάπτυξη χημικών αισθητήρων.
Ας τον γνωρίσουμε λοιπόν!

ΒΜ: Ξεκινώντας, θα ήθελα να μάθω, τι είναι αυτό που σε οδήγησε στη χημεία; Αυτό το κάτι, που σε έκανε να πεις «εδώ είμαστε.»;

ΑΠ: Από τις αρχές του λυκείου εκεί όπου ήρθα σε επαφή με την χημεία όπως την ξέρω σήμερα, ένιωθα αποφασισμένος ότι αυτό θέλω να κάνω, να μελετάω τις μεταβολές της ύλης μέσα από τις χημικές αντιδράσεις, να εξερευνώ τους μηχανισμούς και να μαθαίνω τις ιδιότητες των ουσιών που συμμετέχουν. Αργότερα, όταν κατάλαβα ότι είναι πολύ περισσότερο από αυτό η ιδέα εδραιώθηκε ακόμη περισσότερο. Καθώς η χημεία είναι η επιστήμη της καθημερινής ζωής και η μόνη επιστήμη που τόσο αρμονικά συνδυάζει την μελέτη των άβιων και των έμβιων.

ΒΜ: Στο βιογραφικό σου λέει πως στον ελεύθερο χρόνο σου ασχολείσαι με τα αθλήματα και το χορό. Ποια αθλήματα και ποια είδη χορού σου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και γιατί;

ΑΠ: Τα αθλήματα με τα οποία ασχολούμαι είναι το crossfit, το τρέξιμο, η αντισφαίριση και η επιτραπέζια αντισφαίριση. Τα στοιχεία που με κερδίζουν σε αυτά είναι τόσο η ένταση και η έκρηξη που απαιτούν όσο και η τεχνική.
Όσον αφορά του χορούς, με έχει κερδίσει το Αργεντίνικο Τάνγκο, ενώ γνωρίζω κάποια βασικά βήματα από λάτιν και παραδοσιακούς χορούς του τόπου μου. Αυτό που με κεντρίζει στο αργεντίνικο τάνγκο είναι ο κοινωνικός χαρακτήρας του χορού, δηλαδή δεν ακολουθεί χορογραφίες, οι χορευτές αποφασίζουν την ώρα του χορού τα βήματα και τις φιγούρες που θα κάνουν, ή τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν.

ΒΜ: Το ίδρυμα Μποδοσάκη υποστηρίζει την ακαδημαϊκή σου εξέλιξη επιλέγοντας σε ως ακαδημαϊκό υπότροφο για το έτος 2019-2020. Με τι ακριβώς ασχολείσαι ως ακαδημαϊκός υπότροφος;

ΑΠ: Το ίδρυμα Μποδοσάκη με τις υποτροφίες στηρίζει οικονομικά, αριστεύσαντες απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευση τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Master, PhD). Ως ακαδημαϊκός υπότροφος οι υποχρεώσεις μου απέναντι στο ίδρυμα είναι να ακολουθήσω με συνέπεια το πρόγραμμα σπουδών μου, ολοκληρώνοντας τα μαθήματα μου με επιτυχία και εκπονώντας την διπλωματική μου εργασία.

ΒΜ: Ποια θα ήθελες να είναι η εξέλιξη της ακαδημαϊκής σου καριέρας; Ή για να το θέσω καλύτερα, που φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από τώρα;

ΑΠ: Όταν οι λέξεις «γιατί» και «πως» κυριαρχούν στον τρόπο σκέψη σου, ξέρεις ότι η έρευνα είναι μονόδρομος. Μόνο με την έρευνα μπορείς να προσπαθήσεις να λύσεις όλα τα «γιατί» και τα «πως» που σου δημιουργούνται. Εκεί γεννιέται η επιστήμη και εκεί μπορείς να την γνωρίσεις καλύτερα. Δεν ξέρω αν φαντάζομαι τον εαυτό μου στην έρευνα της χημείας, εκεί όμως θέλω να τον φανταστώ.

ΒΜ: Πώς σου φαίνεται το γεγονός πως ανήκεις στην παρέα του TEDxMaviliSquare για το έτος 2019;

ΑΠ: Η χαρά μου είναι τεράστια που θα είμαι μέλος της παρέας του TEDxMaviliSquare, και θα έχω την ευκαιρία να μοιραστώ ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα με τον κόσμο του TEDx.

ΒΜ: Τι θα ήθελες να αποκομίσουν οι ακροατές από την ομιλία σου;

ΑΠ: Στόχος μου είναι τόσο η κατανόηση της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού κατά την διάρκεια ενός χορού όσο και η γνωριμία του κοινού με τις παραδόσεις του Αργεντίνικου Τάνγκο. Για λόγους απλότητας θα παραλειφθούν λεπτομέρειες που κάνουν την κατανόηση δύσκολη, χωρίς όμως να παρεμποδίζεται η επιστημονική ορθότητα. Αυτός είναι και ο στόχος της επικοινωνίας της επιστήμης, να φέρει πιο κοντά το ευρύ κοινό με δύσκολες επιστημονικές έννοιες.

ΒΜ: Ποιο είναι ένα πράγμα για τον εαυτό σου, που δεν υπάρχει στο βιογραφικό σου, αλλά θα ήθελες να το ξέρουν όσοι έρθουν να σε ακούσουν το Δεκέμβρη;

ΑΠ: Είναι κάτι που οι περισσότεροι που με ξέρουν το γνωρίζουν, αλλά δεν έτυχε να το μοιραστώ ακόμη με την κοινότητα του TEDxMaviliSquare. Από την στιγμή που γεννήθηκα μέχρι και σήμερα δεν υπήρξα ποτέ μόνος, καθώς τυγχάνει να έχω μία δίδυμη αδερφή. Με την αδερφή μου ακολουθούμε κοινή πορεία σε δύο παρόμοια μονοπάτια, ο ένας της Χημείας και ο άλλος της Φυσικής.
Τα υπόλοιπα από κοντά στις 7 Δεκέμβρη!

Popular Post