× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

« Όλα Βίγκαν»

23 Αυγούστου 2019

Το ζήτημα με τα αμφιλεγόμενα θέματα, όπως αυτό του βιγκανισμού, είναι πως όταν κανείς αποφασίσει να ενημερωθεί γι’αυτά χάνεται μέσα σε έναν κυκλώνα αντικρουόμενων απόψεων δοσμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένουν αμφιλεγόμενα. Σήμερα, η Λίνα, μια φοιτήτρια διαιτολογίας που σπουδάζει στην Αθήνα αποφάσισε να απαντήσει σε 9 ερωτήσεις που θα δώσουν μια εν τω βάθει εικόνα για ορισμένες από τις πτυχές του βιγκανισμού.

BM(blog manager): Πότε συνειδητοποίησες πως ο Βιγκάνισμός είναι ο τρόπος ζωής που σου ταιριάζει;

L(Lina): Η αλήθεια είναι ότι το συνειδητοποίησα αφότου τον δοκιμασα. Οταν έγινα vegan, ήμουν ήδη 6 μήνες χορτοφάγος, αλλά για διάφορους πιο προσωπικούς λόγους. Vegan έγινα όταν αποφάσισε να γίνει η κολλητή μου, χωρίς να έχει κάνει κάποια έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα, απλά είδε ένα βίντεο που την έκανε να μη θέλει να ξαναπιεί γάλα. Τότε ένιωσα άσχημα διότι είχα περισσότερες γνώσεις πάνω στον βιγκανισμό, από την άποψη ότι σκεφτόμουν μήνες να γίνω, αλλά δεν έπαιρνα ποτέ την απόφαση, και έλεγα στον εαυτό μου ότι κάποια μέρα θα το κάνω, αλλά όχι τώρα. Ετσι, όταν το έκανε η κολλητή μου, το έκανα και εγώ από εγωισμό. Εν τέλει κατάλαβα ότι δεν ήταν όσο δύσκολο όσο το φανταζόμουν, κι από τότε δεν έχω ξαναγυρίσει πίσω. Οπου να'ναι κλείνω 3 χρόνια vegan.

BM: Ποιο θεωρείς πως είναι το πιο θετικό κομμάτι του Βιγκανισμού;

L: Υπάρχουν αρκετά θετικά σε αυτόν τον τρόπο ζωής. Αλλά για εμένα πολύ σημαντικό είναι αυτό στην υγεία μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι μια σωστά σχεδιασμένη vegan διατροφή είναι πολύ υγιεινή, διατροφικά επαρκής και παρέχει οφέλη υγείας στην πρόληψη και στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών.

BM: Υπάρχει ένα στερεότυπο που συνοδεύει τους Βίγκαν, καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων νοιώθουν πως οι Βίγκαν προσπαθούν να τους κάνουν να νιώσουν ενοχή για τον τρόπο ζωής τους, ποια η άποψή σου γι’ αυτό;

L: 3. Από την μια το βρίσκω ανόητο ως στερεότυπο γιατί είναι απλά ένας χαρακτηρισμός με τον οποίο οι περισσότεροι από τους vegans δεν συσχετιζόμαστε. Οι πιο πολλοί από εμάς δεν ασχολούνται με το να μετατρέψουν άλλους ανθρώπους σε vegan, θα έλεγα οτι απλά είμαστε καθημερινοί άνθρωποι που κοιτάμε την δουλειά μας.

Ομως, ναι, υπάρχουν και οι vegans που ασχολούνται με το ακτιβιστικό κομμάτι, και η δουλειά τους είναι να εξαπλώσουν το vegan κίνημα και να ενημερώσουν το κοινό, κάποιες φορές με μεθόδους με τις οποίες δεν συμφωνω. Οι μέθοδοι με τις οποίες συμφωνώ είναι κυρίως η ενημέρωση του κόσμου πάνω στο θέμα, πάντα με ευγενικό και ενημερωτικό ύφος.

Κι όμως, όσο ευγενικός και να είσαι, έχει σημασία το κοινό που θα σε ακούσει. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ανοιχτοί στην ιδέα του ότι αυτό που κάνουν εδώ και χρόνια ίσως είναι λάθος, και ότι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους ώστε να το διορθώσουν. Οι άνθρωποι νιώθουν ενοχές για να προστατευτούν από λάθη και δυσάρεστες καταστάσεις. Οταν λοιπόν νιώθουν ενοχές σημαίνει ότι ξέρουν οτι κάτι κάνουν λάθος.. Και στην δική μας περίπτωση, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν δέχεται ότι κάνει κάτι λάθος.

BM: Ποιο είναι ένα στοιχείο του Βιγκανισμού που εύχεσαι να το ήξεραν όλοι;

L: Το ότι είναι πραγματικά πολύ πιο εύκολο από όσο νομίζουν, κι ότι είναι φανταστικός τρόπος να εξερευνήσεις καινούργιες γεύσεις.

BM: Υπάρχουν πολλές φήμες που θέτουν το Βιγκάνισμό στο στόχαστρο ως έναν τρόπο ζωής που δεν καλύπτει το άτομο στο κομμάτι των πρωτεϊνών και των βιταμινών. Υπάρχουν μελέτες τόσο υπέρ όσο και κατά του βιγκανισμού. Από την προσωπική σου εμπειρία , είναι εύκολο να διατηρήσεις τη διατροφική ισορροπία ως vegan?

L: Προσωπικά όταν ξεκίνησα να είμαι vegan δεν είχα ψαχτεί στο κομμάτι των θρεπτικών συστατικών, κι όμως ένιωθα τρομερά καλύτερα σε αυτήν την διατροφή, παρά στην κρεατοφαγική. Πλέον ξέρω τόσο καλά τις ποσότητες των ουσιών που χρειάζεται να λαμβάνω, που μου είναι παιχνιδάκι.

BM: Ποιο θεωρείς πως είναι το πρώτο γεύμα που θα έπρεπε να δοκιμάσει κάποιος που σκέφτεται να γίνει Βίγκαν;

L: Banana ice cream, ή αν ζεις στην Αθήνα πήγαινε μια βόλτα στο Cookoomela Grill στην Θεμιστοκλέους, όπου θα ερωτευτείς το vegan σουβλάκι

BM: Συχνά αναφέρεται πως ο Βιγκάνισμός είναι ένας πολυέξοδος τρόπο ζωής, θα συμφωνούσες με αυτό;

L: Καθόλου! Προσωπικά το budget μου στο σουπερμάρκετ ανέρχεται το πολύ σε 10-20 ευρώ την εβδομαδα.

BM: Ποιούς θεωρείς εσύ τους βασικότερους λόγους να γίνει κάποιος Βιγκάν;

L: 1) Θα συμβάλλεις στη μείωση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης

2) Θα βοηθήσεις να σωθούν οι ζωές από εκατόντάδες αθώα ζωάκια

3) Το σώμα σου θα σε ευχαριστεί

BM: Θεωρείς πως θα έρθει ο καιρός που η πλειοψηφία των ανθρώπων θα είναι Βιγκάν;

L: Δεν το νομίζω, όμως πιστεύω και ευελπιστώ ότι θα τελειώσει η αυθαίρετη υπερκατανάλωση των ζωικών τροφίμων

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Λίνα, που προσέφερε ένα μέρος του χρόνου της στην ομάδα μας, απαντώντας στις ερωτήσεις αυτές. Ευελπιστώ να σας προσφέρθηκαν πληροφορίες ή έστω να λύθηκαν ορισμένες από τις απορίες που πιθανώς να είχατε γύρω από το θέμα του βιγκανισμού.

Popular Post