× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Μια Πολυεπίπεδη Μελέτη Για Την Κλιματική Αλλαγή.

11 Αυγούστου 2019

Όλοι έχουμε βρει μπροστά μας κάποια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία να αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή. Πολλοί από εμάς έχουν προσπαθήσει να ενημερωθούν πάνω στο ζήτημα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πόσοι από εμάς όμως ξέρουν πραγματικά τι συμβαίνει; Ο στόχος μου με το σημερινό άρθρο είναι, φεύγοντας, να έχω απαντήσει τις 4 βασικές ερωτήσεις: Τι σημαίνει ο όρος κλιματική αλλαγή και σε τι αναφέρεται; Τι μερίδιο φέρει ο άνθρωπος σε αυτό το φαινόμενο; Έχουμε περιθώριο να το διορθώσουμε; Και τελικά, τι μπορεί να κάνει ο καθένας από εμάς για να βοηθήσει;

Ξεκινώντας θα πρέπει να αναφερθεί κανείς σε ορισμένες ορολογίες που ο κόσμος συχνά συγχέει. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι η σύγχυση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή ακόμα πιο ξεκάθαρο είναι το μπέρδεμα ανάμεσα στις έννοιες «καιρός» και «κλίμα».

Ο όρος «καιρός» αναφέρεται σε ατμοσφαιρικές συνθήκες που συμβαίνουν τοπικά και έχουν σχετικά μικρή διάρκεια. Από την άλλη, η έννοια «κλίμα» αναφέρεται σε συνθήκες τοπικές ή και παγκόσμιες, οι οποίες έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ένα φαινόμενο που αναφέρεται στη σταδιακή θέρμανση του πλανήτη από τις αρχές του 20ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του 70’, εξαιτίας της αυξημένης εκπομπής ορυκτών καυσίμων από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά. Από το 1880 η σχετική θερμοκρασία στη γη, παγκοσμίως, έχει ανέβει περίπου 1 βαθμό κελσίου.

Τέλος, ο όρος κλιματική αλλαγή αναφέρεται σε ένα μεγάλο εύρος παγκόσμιων φαινόμενων που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων, τα οποία προσθέτουν αέρια που «παγιδεύουν» τη θερμότητα, στην επιφάνεια της γης.

Ερχόμενοι πλέον στο δεύτερο ερώτημα, η απάντηση δυστυχώς δεν είναι ευχάριστη. Η κλιματική αυτή αλλαγή, που πλέον αποτελεί κίνδυνο για πολλούς ζωντανούς οργανισμούς, είναι όντως το «παιδί» πολλών ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική συμπεριφορά των παγκόσμιων συστημάτων και οργανισμών είναι δυναμική και έχει ισχυρή ανατροφοδότηση στο φυσικό περιβάλλον. Όσον αφορά τον πολιτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πολιτικές αποφάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον, δε βασίζονται πάντα σε επιστημονικά δεδομένα και ακόμα και όταν η επιστημονική απόδειξη στο κομμάτι του αιτίου- αποτελέσματος είναι εδραιωμένη, η απόφαση να ακολουθηθεί ο σωστός τρόπος μπορεί να παρθεί αργά ή στις περισσότερες περιπτώσεις να αποδειχθεί ανεπαρκής η προσπάθεια. Αν η ανθρωπότητα περιμένει μέχρι τα στοιχεία που αποδεικνύουν το μερίδιο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή να είναι επαρκή, το φυσικό περιβάλλον θα έχει υποβαθμιστεί σε σημείο που δε θα υπάρχει πλέον επιστροφή.

Εστιάζοντας λίγο παραπάνω, ένα βασικό κομμάτι της καθημερινής δραστηριότητας του ανθρώπου που αποδεδειγμένα έχει σοβαρές επιρροές στο περιβάλλον είναι τα οικοδομικά υλικά. Μετά από μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 39 σημεία της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής, επιβεβαιώθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα ποσοστά διάβρωσης των οικοδομικών υλικών και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Τα μοντέρνα οικοδομικά υλικά έχουν εξελιχθεί, ώστε να μειώνονται τα ποσοστά της περιβαλλοντικής αλλοίωσης. Παρόλα αυτά η πέτρα, τα τούβλα και η τοιχοποιία που αποτελούν τα θεμέλια πολλών ιστορικών κτιρίων και αγαλμάτων που συναρμολογούν την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η αντίδραση πολλών από αυτά τα υλικά με στοιχεία της ατμόσφαιρας, που περιλαμβάνουν θειικά οξέα στις επιφάνειες τους αλλά και στον πυρήνα τους, παράγουν αυξημένα ποσοστά διάβρωσης.

Αν και οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την ανάδοση ρύπων στην ατμόσφαιρα για χιλιάδες χρόνια, η μόλυνση του αέρα έχει αυξηθεί εκθετικά τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποικιλία, από τη βιομηχανική επανάσταση και μετά. Ανθρωπογενείς ρύποι προέρχονται από ένα πλήθος διαφορετικών βιομηχανικών, αστικών και αγροτικών πηγών, όπως: χημικά, μέταλλο, πλαστικό και χαρτί. Επίσης, προέρχονται και από βιομηχανίες πολτού, ορυκτά καύσιμα, οχήματα και αεροσκάφη. Από δημοτικούς αποτεφρωτές αποβλήτων, αγροτικές πρακτικές (φυτοφάρμακα) ακόμα και από μικρές επιχειρήσεις, όπως το καθαριστήριο της γειτονιάς σας.

Όλες αυτές οι καθημερινές δραστηριότητες της ανθρωπότητας, που φαινομενικά είναι αθώες, στην πραγματικότητα, μέρα με τη μέρα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον και την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Σχεδόν όλοι έχετε σκεφτεί , είτε στα νιάτα σας είτε μεγαλύτεροι, πως θα θέλατε να κάνετε κάτι παραπάνω με τη ζωή σας, να σώσετε τον κόσμο. Τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Για να μπορέσει η ανθρωπότητα να διορθώσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα θα πρέπει να αναπτύξει μια πρωτοβουλία που να περιλαμβάνει όλες τις διαστάσεις των δυνάμεων που ενισχύουν την κλιματική αλλαγή.

Πιθανότατα, η πιο μεγάλη πρόκληση σε αυτό τον τομέα είναι η πλήρης αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με άλλες, βιώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, τα οικοδομικά υλικά ενισχύουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και συνεπώς μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία είναι η αναβάθμιση των υποδομών.

Ένας ακόμα τρόπος για να βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση, είναι η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Είναι σημαντικό να μπει ένα τέλος στην κουλτούρα του σήμερα, που ενισχύει τη χρήση του αυτοκινήτου ακόμα για αποστάσεις της τάξεως των 500 μέτρων. Αυτό είναι στο χέρι του καθενός από εμάς. Εκμεταλλευτείτε τις ωραίες μέρες και περπατήστε. Χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάτε στη δουλειά. Τοποθετήστε και εσείς το λιθαράκι σας, ώστε να βελτιωθεί ο κόσμος γύρω σας.

Ένας ακόμα τρόπος, με τον οποίο θα βοηθηθεί ο πλανήτης, είναι η βελτίωση της διατροφής. Πολλοί δε θέλετε να το ακούσετε αυτό, αλλά η χορτοφαγία αποτελεί το νούμερο ένα τρόπο ζωής για μακροζωία και προστασία του περιβάλλοντος, ακολουθούμενος από το βιγκανισμό, ενώ στην τρίτη θέση συναντάται η διατροφή πλούσια σε ζωικά λύπη.

Ακόμη, θα πρέπει ο καθένας μας ξεχωριστά να χρησιμοποιεί το χαρτί λιγότερο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην χρήση του χαρτιού χωρίς μέτρο. Πλέον βρισκόμαστε στην εποχή της τεχνολογίας και ένα από τα υπέρ είναι πως δε χρειαζόμαστε τόσο μεγάλες ποσότητες χαρτιού όσο αυτές που παράγουν τα εργοστάσια. Αν ο καθένας μας ως μεμονωμένο άτομο σταματήσει να το χρησιμοποιεί, θα σταματήσει η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες και τα εργοστάσια θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις ποσότητες παραγωγής. Σκεφτείτε το. Με το να ακολουθηθεί ένας τρόπος ζωής ο οποίος έχει στο επίκεντρο το περιβάλλον, αυξάνεται η πιθανότητα βελτίωσης και αναβάθμισης των κλιματικών συνθηκών.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας θυμίσω πως η φύση μας έχει προσφέρει αμέτρητα αγαθά, με σκοπό να ευδοκιμήσει το ανθρώπινο είδος. Τώρα ήρθε η σειρά μας να κάνουμε κάτι γι’αυτή. Όχι επειδή φταίμε, όχι επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή, αλλά επειδή της το οφείλουμε.

Popular Post