× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Ένας Νόμος, 2 ζωές, δεκάδες απόψεις.

11 Ιουνίου 2019

Τον τελευταίο ένα μήνα περίπου, όλοι έχουμε πέσει πάνω σε ένα τουλάχιστον άρθρο ή φωτογραφία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο να αναφέρεται στον περιβόητο νόμο της Αλαμπάμα, που αφορά τις εκτρώσεις. Ένας νόμος, ο οποίος θίγει ένα θέμα το οποίο χαρακτηρίζεται αμφιλεγόμενο μέχρι και σήμερα. Για το λόγο αυτό, το σημερινό άρθρο δε θα συνταχθεί από ένα άτομο, αλλά από μια ομάδα ατόμων που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ. Μόνη τους ομοιότητα; Η επιλογή τους να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί.

Προτού όμως αρχίσετε να διαβάζετε τι είπαν διάφοροι νέοι στην Ελλάδα, θα σας δοθεί μια ακριβής περίληψη του τι ακριβώς περιλαμβάνει ο νόμος, ώστε να διατυπώσετε μια ολοκληρωμένη άποψη.

Ο νόμος που ψηφίστηκε στην Αλαμπάμα στις 15 Μαΐου του 2019, ορίζει πως οποιαδήποτε έκτρωση ή προσπάθεια για την πραγματοποίηση έκτρωσης θεωρείται κακούργημα, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης θύματος βιασμού, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση που η εγκυμοσύνη κριθεί επικίνδυνη για την υγεία της μητέρας.

Πιο συγκεκριμένα:

Η πράξη της άμβλωσης θεωρείται νόμιμη στις εξής περιπτώσεις:

Έκτοπη κύηση:

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, αλλά το ωάριο αναπτύσσεται έξω από την κανονική του θέση στην εσωτερική επένδυση της μήτρας. Το ωάριο δεν μπορεί να αναπτυχθεί κανονικά και οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρές για τη γυναίκα.

Θανάσιμη Ανωμαλία:

Κατάσταση κατά την οποία το έμβρυο θα πέθαινε σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό ή θα ήταν νεκρό από πριν.

Έκτατο Περιστατικό:

Μια κατάσταση, στην οποία ο ιατρός κρίνει απαραίτητη τη διακοπή της κύησης, λόγω ύπαρξης σοβαρού ρίσκου στην υγεία της μητέρας.

Ο νόμος επίσης υπογραμμίζει πως ένα έμβρυο μερικών εβδομάδων θεωρείται ανθρώπινη οντότητα.

Η άμβλωση στην Αλαμπάμα, αυτή τη στιγμή, θεωρείται είτε Κακούργημα Class A (Από 5 έτη φυλάκισης και άνω) έως και Κακούργημα Class D (Πάνω από ένα έτος κάθειρξης).

Έχοντας δει μια περίληψη του νόμου, ας δούμε τι απαντήσεις δίνει η νεολαία της Ελλάδας στην ερώτηση «Ποια είναι η άποψη σου για τον πρόσφατο Νόμο της Αλαμπάμα που αφορά τις εκτρώσεις;».

«Κάποιοι φαίνεται να ξεχνούν ότι ο νόμος υπέρ των αμβλώσεων δεν είναι ο λόγος που αυτές πραγματοποιούνται, αλλά ο λόγος που είναι υγειονομικά ελεγμένες και ασφαλείς. Προφανώς και κάθε νοήμων άνθρωπος θα προτιμούσε μια ασφαλή διαδικασία από μια παράνομη άμβλωση και από νεογνά πεταμένα σε κάδους. Επιπλέον, το να εξισώνεται μια άμβλωση με μια δολοφονία θέτει σε μέτρο σύγκρισης μια μάζα βλαστικών κυττάρων χωρίς καν ανθρώπινη μορφή, με κάτι σαφώς πολυπλοκότερο (με σκέψη, συνείδηση και συναισθήματα). Αυτό δε σημαίνει ότι η άμβλωση θα μπορούσε να γίνει χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά το να αντιμετωπίζεται σαν αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής είναι το άλλο άκρο. Αντί λοιπόν να θεσπίζονται νόμοι που καταργούν όσα κατακτήθηκαν με πολυετή προσπάθεια, η διοίκηση της Αλαμπάμα θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιμόρφωση πάνω στην αντισύλληψη και να την καταστήσει προσβάσιμη για όλους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η άμβλωση που δεν παύει να είναι ηθικά αμφιλεγόμενη.»

- Ελένη, φοιτήτρια.

«Πιστεύω ότι πέρα από το βασικό θέμα, πρέπει να προβληματιστούμε με το ερώτημα «Γιατί στις πολιτείες αυτές;». Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αφορά πολιτείες που έχουν ακόμα σε ισχύ τη θανατική ποινή. Ο προβληματισμός μας δηλαδή πάνω σε αυτό, πρέπει να επικεντρωθεί στο ότι συμβαίνει σε αυτές τις πολιτείες που έχουν ισχύ τέτοιου είδους νόμοι. Θα προσπαθήσω να δώσω μια απλή απάντηση χωρίς φυσικά να διαθέτω όλες τις γνώσεις που απαιτούνται. Το θέμα είναι πως μιλάμε για πολιτείες της «ενδοχώρας», οι οποίες είναι «ξεχασμένες» από τον «πολιτισμένο» κόσμο και αφημένες στη μοίρα τους. Πολιτείες φτωχές, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και πολύ συντηρητικό τρόπο σκέψης. Δε θεωρώ ότι οι άνθρωποι που θέσπισαν το νόμο αυτό είναι τόσο σατανικοί, αλλά κυρίως είναι ανενημέρωτοι. Για πολλούς από εμάς, η κατάλληλη ενημέρωση είναι δεδομένη, ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι με «λανθασμένες» απόψεις, επειδή δεν μπήκε κανένας στον κόπο να τους τις αλλάξει. Και εδώ μπαίνει ο καίριος χαρακτήρας της παιδείας: Μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο εκπαιδευτικό σύστημα αυτών των πολιτειών, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι.»

-Βαγγέλης , φοιτητής.

«Πρέπει να θεωρείται δολοφονία και να τιμωρείται αντίστοιχα. Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να σκοτώσεις κανέναν. Μπορεί η μητέρα να το δώσει για υιοθεσία. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει 100% αυτοκτονία των παιδιών χωρίς οικογένεια, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για καλύτερη ζωή, από αυτές που δίνει η άμβλωση.»

-Κώστας, Φοιτητής.

«Είναι αίσχος η απαγόρευση της έκτρωσης και ακόμα πιο αποτρόπαιο το ότι δεν αποκλείει τα θύματα βιασμού ή αιμομιξίας, consensual or not. Δηλαδή το τίμημα για τους γιατρούς που πραγματοποιούν την έκτρωση είναι βαρύτερο από αυτό των βιαστών; Είναι απλός εξωφρενικό.»

-Παράσχος ,φοιτητής

«Οι ρεπουμπλικάνοι ως επί των πλείστον είναι πλούσιοι και ο στόχος τους είναι να πλουτίζουν συνεχώς. Ένα φτωχό ζευγάρι λοιπόν, που δε του επιτρέπεται να κάνει έκτρωση, θα γίνει φτωχότερο καθώς τα παιδιά στην Αμερική φορολογούνται. Έτσι οι ρεπουμπλικάνοι πλουτίζουν έχοντας φτηνά εργατικά χέρια στη διάθεσή τους (καθώς οι φτωχοί θα έχουν ανάγκη του δουλειά)».

-Κωστής , φοιτητής.

«Μια γυναίκα, η οποία πέφτει θύμα βιασμού βιώνει το φόβο, την ανασφάλεια, τη βαθιά θλίψη. Η εμπιστοσύνη της στους ανθρώπους κλονίζεται. Η ίδια κλείνεται στον εαυτό της. Σε αυτή την περίπτωση η ψυχική της ισορροπία δε θεωρείται διαταραγμένη; Πώς είναι δυνατόν να απορρίπτουν την περίπτωση βιασμού και να μην την εντάσσουν στον κίνδυνο της σωματικής ή της ψυχικής της υγείας; Ο βιαστής μπορεί να επιλέξει. Η έγκυος γυναίκα, γιατί όχι;»

Μαρία , μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, οι άνθρωποι συνολικά, μέσα από τις διαφορές και τις πολυεπίπεδες προσωπικότητες μας, δημιουργούμε έναν κόσμο αντισυμβατικό, μια κοινωνία που διαρκώς αναπτύσσεται και διαφοροποιείται.

Όμως, αυτό που θα πρέπει σίγουρα να μείνει σε όλους μας από το σημερινό άρθρο, είναι πως υπάρχει δύναμη στη διαφορετικότητα.

Popular Post