× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

Χαμογε-λάμψτε

24 Μαρτίου 2020

Σε μια εποχή, που οι δυσκολίες της καθημερινότητας μπορεί να μας καταβάλλουν ψυχολογικά, μια αποτελεσματική λύση είναι το γέλιο! Το γέλιο απαλύνει τη διάθεση, μας ανακουφίζει και μας βοηθά να διατηρούμε μια πιο θετική και αισιόδοξη ματιά απέναντι στα πράγματα.

Το χιούμορ είναι μια συναισθηματική επικοινωνιακή δεξιότητα που παρέχει τη δυνατότητα να φέρουμε τα «πάνω κάτω» και να δούμε με άλλη οπτική τη ζωή και τις σχέσεις μας. Η αίσθηση του χιούμορ πηγάζει από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία και δύναται να «μεταμορφώσει», με εκπληκτικό τρόπο, το θυμό σε γέλιο, το φόβο σε τόλμη, τον πόνο σε αποφασιστικότητα, την απόγνωση σε ελπίδα, το πείσμα και τον εγωισμό σε συνεργατικότητα. «Ενώνει» τους ανθρώπους.

Το γέλιο συνιστά αναπόσπαστο «κομμάτι» της παγκόσμιας γλώσσας του σώματος και όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ομιλούμενης γλώσσας, μπορούν να το «καταλάβουν». Γεννιόμαστε με την προδιάθεση και την ικανότητα να γελάμε. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο Robert Provine, καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης, το γέλιο συμβαίνει ασυνείδητα. Το πρώτο γέλιο εμφανίζεται στην ηλικία των 3,5 με 4 μηνών, πολύ πριν βρεθούμε σε θέση να μιλήσουμε. Έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά γελούν 400 φορές τη μέρα, σε αντίθεση με τους ενήλικες που γελούν μόλις 17!

Προσεγγίζοντας την προέλευση του γέλιου, από τη σκοπιά της εξελικτικής βιολογίας, θεωρείται ότι προήλθε από το λαχάνιασμα των πρωτευόντων προγόνων μας. Σήμερα, αν γαργαλήσει κανείς έναν χιμπατζή αυτός δεν θα γελάσει όπως ο άνθρωπος, αλλά θα παραγάγει έναν ήχο σαν λαχάνιασμα.

Αδιαμφισβήτητα, το γέλιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, «πυροδοτώντας» ένα ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων στον οργανισμό μας.

Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, το γέλιο μειώνει δραστικά τις ορμόνες του στρες, ενώ, παράλληλα, αυξάνει τις ορμόνες της χαράς και της ευχαρίστησης, ορμόνες που προάγουν την υγεία. Το γέλιο, επίσης, ενισχύει τα Τ-κύτταρα, εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνδράμουν στην καταπολέμηση ασθενειών. Συνάμα, μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και προκαλεί την απελευθέρωση των ενδορφινών, των λεγόμενων «φυσικών παυσίπονων» του οργανισμού μας.

Επιπρόσθετα, το γέλιο εξασκεί τους κοιλιακούς. Όταν γελάμε, οι μύες του στομαχιού διαστέλλονται και συστέλλονται, με τρόπο ανάλογο με εκείνο των γυμναστικών ασκήσεων. Γελώντας 10-15 λεπτά καίμε περίπου 40 θερμίδες! Επίσης, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο αντιγήρανσης. Χαρακτηριστικά, για να δημιουργηθεί μια ρυτίδα χρειάζεται να γελάσουμε 250.000 φορές, ενώ με το κατσούφιασμα αρκούν οι μισές!

Συμπληρωματικά, το γέλιο έχει να προσφέρει πολλά και σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο. Οξύνει τη φαντασία, καλλιεργεί τη δημιουργική σκέψη και συμβάλλει στη διανοητική διαύγεια. Δύναται να αποφορτίσει τον άνθρωπο από την ένταση της καθημερινότητας, «οπλίζοντάς» τον με κουράγιο και αισιοδοξία για τη ζωή. Εν ολίγοις, συντελεί στη ψυχική πλήρωση του ανθρώπου.

Επιπρόσθετα, το γέλιο αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων. Όταν γελάμε, γινόμαστε πιο ελκυστικοί και συμπαθείς στους άλλους. Το γέλιο μας προσδίδει μια εκθαμβωτική λάμψη. Άλλωστε, η λέξη «γελώ» αρχικά σήμαινε «λάμπω». Όλοι επιθυμούν να βρίσκονται κοντά σε έναν άνθρωπο που γελά. Όταν γελάμε μαζί με άλλους, νιώθουμε ένα αίσθημα ενότητας. Το γέλιο συνιστά έναν τρόπο επικοινωνίας. Όταν γελάμε με κάτι που λέει ο συνομιλητής μας, τον παροτρύνουμε να συνεχίσει.

Άξια αναφοράς είναι κι η «γιόγκα του γέλιου», μια τεχνική που προκαλεί το γέλιο, μέσω του συνδυασμού απλών ασκήσεων, τραγουδιού και κίνησης. Σε αυτή, το γέλιο χρησιμοποιείται ως «εργαλείο» και όχι ως συναίσθημα, με σκοπό την ευκολότερη απομάκρυνση από τους περιορισμούς που μας δεσμεύουν και μας καθηλώνουν. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ομάδες από μικρά παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους, σε νοσοκομεία, σχολεία, σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν άνθρωποι, αλλά και σε ειδικούς χώρους, τα λεγόμενα «clubs γέλιου».

Στον αντίποδα, υπάρχουν ορισμένες στιγμές που χάνουμε τη διάθεση μας και το γέλιο φθίνει. Η ομάδα μας είναι εδώ για να προτείνει 4 απλούς τρόπους, για να ανακτήσετε τη χαρά σας και το γέλιο σας.

1. Εντοπίστε την ευκαιρία σε κάθε δυσκολία. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι βρίσκουν την δύναμη να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους αποκομίζοντας κάτι θετικό από αυτές.

2. Βάλτε στη ζωή σας θετικούς ανθρώπους, που προάγουν τη χαρά και τη αισιοδοξία και απαλλαχθείτε από τους αρνητικούς.

3. Επενδύστε στην αγάπη. Δώστε αγάπη στον εαυτό σας και στους γύρω σας. Κάντε πράγματα που αγαπάτε με άτομα που αγαπάτε.

4. Ξεκινήστε την μέρα σας με αισιοδοξία. Αφιερώστε μερικά λεπτά το πρωί και αναλογιστείτε τους στόχους σας, καθώς για ποια πράγματα και πρόσωπα αισθάνεστε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας. Σηκωθείτε, χαμογελάστε και ζήστε τη μέρα σας αισιόδοξοι. Ορισμένοι, μάλιστα, προτείνουν να κρατά κανείς ημερολόγιο θετικών σκέψεων.

Κλείνοντας, οι καταστάσεις που βιώνουμε με την έξαρση του ιού COVID-19 είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες. Συμμάχους στη διαχείριση της τρέχουσας κατάστασης αποτελούν το γέλιο και το χιούμορ, που «θωρακίζουν» το ανοσοποιητικό και τη ψυχική υγεία! Γελάστε με κάθε ευκαιρία και αν δεν υπάρχει δημιουργήστε εσείς μία. «Η πιο χαμένη από όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν γελάσαμε» είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας Nicolas Chamfort. Οπότε, ας μην αφήσουμε καμία μέρα να περάσει χωρίς άφθονο γέλιο. Χαμογε-λάμψτε!

Smile in.. 5…4…3…2…1 Keep that smile cause you’re beautiful!

Υ.Γ. Επειδή στις δύσκολες αυτές συγκυρίες δεν είμαστε «μόνοι» , το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσoκομείο δημιούργησαν τηλεφωνικές γραμμές ψυχοκοινωνικής στήριξης για τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού στη ψυχική υγεία., με παράλληλη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης μέσω Skype.

Ώρες επικοινωνίας:

-Δευτέρα-Παρασκευή, 10π.μ. με 4μ.μ., στο τηλέφωνο 2107297957.

-Σάββατο-Κυριακή, 10π.μ. με 4μ.μ., στο τηλέφωνο 2107289240.

Popular Post