× Blog. Home. Speakers of
2019.
Speakers of
2018.
Team. Partners. About Us.

Contact us at:

info@tedxmavilisquare.com

“Τι είναι το TEDx”

2 Μαΐου 2019

- Τι είναι τελικά το TEDx;

Είναι μία ιδέα; Mία οργάνωση; Μια ομιλία; Μία ομάδα; Στην πραγματικότητα είναι πολλά παραπάνω από αυτό που ενδεχομένως μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας. Στόχος του TEDx, αποτελεί η διάδοση ιδεών, σκέψεων κι ανησυχιών, που θα ενημερώσουν και θα εμπνεύσουν, θα εκπλήξουν και θα ευχαριστήσουν. Καλωσορίζοντας ανθρώπους από κάθε κλάδο, πολιτισμό, φυλή και χώρα ανεξαιρέτως φύλου ή ηλικίας, αναζητούν την βαθύτερη κατανόηση του κόσμου και τροφοδοτούν την επιθυμία να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Βασικό στοιχείο για τον σκοπό αυτό, αποτελεί η πεποίθηση ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη για την αλλαγή του κόσμου παρά μια ισχυρή ιδέα!

- Ποια η ιστορία του;

Η ιδέα του TED ξεκίνησε το 1984, με κύριο σκοπό να συγκεντρωθούν άνθρωποι της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας και του σχεδιασμού. Εξού και τα αρχικά TED (Technology, Entertainment, Design). Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός (ΜΚΟ), όπου η κύρια έδρα του, βρισκόταν στην Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Πρώτος ιδρυτής ήταν ο Richard Saul Wurman, ο οποίος προήδρευσε τη διάσκεψη του TED από το 1984 έως το 2002. Η πρώτη δραστηριότητα του TED ήταν δυστυχώς οικονομικά ανεπιτυχής. Ο Chris Anderson, ήταν εκείνος που έδωσε μία νέα πνοή στην ιστορία του TED, καθώς πίστευε τόσο πολύ στο ιδεώδες που αυτό προήγαγε για την εποχή εκείνη, ως μέσο διάδοσης ιδεών, προσφέροντας έτσι ένα ογκώδες χρηματικό ποσό. Ο ίδιος προσανατολίστηκε προς μία μη κερδοσκοπική φυσιογνωμία του TED. Για πολλούς συμμετέχοντες, το TED έγινε ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά και συναισθηματικά σημεία της εποχής. Αποτελώντας κατά πολλούς τρόπους αντίθεση των παραδοσιακών διαλέξεων. Σύντομα ο Άντερσον, διαπίστωσε πως οι ιδέες και η έμπνευση που δημιουργούνται στο TED θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο πέρα από τα όρια της πόλης του. Βέβαιο ήταν ότι μετά το 1990 το TED είχα μεγάλη απήχηση και οι ιδέες του διαδόθηκαν σε πολλά μέρη του κόσμου. Δεν άργησαν να έρθουν πολλά βραβεία και διακρίσεις.

- TEDx:

Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζουν να διαδοθούν (Ideas Worth Spreading), το TEDx αποτελεί ένα πρόγραμμα από τοπικές αυτο-οργανώμενες εκδηλώσεις, όπου στόχο έχουν να φέρουν κοντά ανθρώπους, ώστε να μοιραστούν μια TED- εμπειρία σε τοπικές κοινότητες παγκοσμίως. Αυτές οι εκδηλώσεις υπάγονται στο TEDx, όπου το x συμβολίζει ένα αυτόνομο οργανωμένο TED event. Στα TEDx events συμπεριλαμβάνονται live ομιλίες ή και ηχογραφημένες, που οργανώνονται αυτόνομα υπό την αιγίδα του TED.

- Στοιχεία που ίσως να μην γνώριζες για το TEDx:

> Έχουν διεξαχθεί Παγκοσμίως 4.300 TEDx. Συγκεκριμένα, 133 χώρες και 1.200 πόλεις έχουν φιλοξενήσει τουλάχιστον ένα TEDx event.

> Έχει ξεπεράσει τις 100.000 ομιλίες, οι οποίες έχουν διατυπωθεί σε 103 γλώσσες, σε 190 χώρες και σε πάνω από 2.500 πόλεις.

> Πάνω από 3.000 ομιλίες βρίσκονται αναρτημένες στην επίσημη σελίδα του TED, σε πάνω από 100 γλώσσες.

> Υπάρχουν αναρτημένα στο You Tube περισσότερα από 100 βίντεο ομιλιών.

> Η χώρα με τα περισσότερα TEDx event εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η Ινδία.

> Οι 3 δημοφιλέστερες TED ομιλίες είναι: «Πως το σχολείο σκοτώνει τη δημιουργικότητα» του Ken Robinson, «Η γλώσσα του σώματος αποδεικνύει το ποιος είσαι» της Amy Cuddy και «Πως οι μεγάλοι ηγέτες εμπνέουν δράση» του Simon Sinek.

> Το πρώτο TED event περιλάμβανε θέματα κυρίως επιστημονικά και ειδικότερα των θετικών επιστημών, γραφιστικής και ένα demo ενός δίσκου.

> Οι μεγαλύτεροι οργανωτές του TEDx προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τον Καναδά και τη Βραζιλία.

> Το πρώτο TED βιβλίο δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014.

> Οι πρώτες έξι ομιλίες TED δημοσιεύθηκαν ηλεκτρονικά στις 27 Ιουνίου 2006.

> Υπάρχουν 50 ομιλίες διεθνώς για την ημέρα της γυναίκας.

Είδη TED και TEDx:

Υπάρχουν διάφορα είδη εκδηλώσεων TED. Αυτά μπορεί να είναι:

TEDGlobal (αποτελεί ένα διεθνή τύπου event).

TEDWomen (ασχολείται με θέματα σχετικά με τη δύναμη που κρύβουν οι γυναίκες).

TEDYouth (οργανώνεται κυρίως από νέους, παιδιά και μαθητές αποτελώντας πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους νέους σε όλο τον κόσμο).

Ed –event (δημιουργεί μικρά βίντεο μαθημάτων που αξίζει να διαδοθούν και επικεντρώνεται κυρίως σε εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενους όπου συνομιλούν κυρίως για θέματα εκπαίδευσης) και

Live (μία διάσκεψη TED μεταδίδεται παγκοσμίως, μέσω ζωντανής αναμετάδοσης).

Τα παραπάνω είδη event, μπορεί να αποτελέσουν και TEDx events. Ανεξαρτήτως των προαναφερθέντων συγκαταλέγονται και οι εξής υποκατηγορίες:

Standard (είναι βασικό event γενικού περιεχομένου).

University (διεξάγεται υπό την εποπτεία κάποιου Πανεπιστημίου ή Κολεγίου).

Salon (event μικρότερης εμβέλειας, είναι συνήθως εβδομαδιαία ή και μηνιαία).

Business (αφορά θέματα εταιριών και επιχειρήσεων).

Internal (μικρότερα εσωτερικά event).

Library (διοργανώνεται σε βιβλιοθήκες) και

Level2 (αφορά οργανωτές που βρίσκονται τουλάχιστον δύο χρόνια στο πρόγραμμα σε ένα ήδη αναγνωρισμένο γεγονός TEDx και όνομα).

Ιστορία του TEDxMaviliSquare:

To TEDxMaviliSquare, ήταν ένα εγχείρημα που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στη 1 Δεκέμβρη του 2018 στο Πνευματικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Πήρε το όνομά της από την γνωστή πλατεία Μαβίλης, σύμβολο κατατεθέν της πόλης των Ιωαννίνων. Μέσα από πολύ προσπάθεια και συνεργασία, στο πνεύμα του εθελοντισμού, μια ομάδα 20 ατόμων κατάφερε να φέρει σε πέρας την αποστολή του και προσέφερε στο κοινό μία αξέχαστη εμπειρία με θέμα: «Νιώσε την καρδιά σου» (feel your heart). Με γνώμονα το θέμα αυτό, το TEDxMaviliSquare παρουσίασε θέματα ευρείας γκάμας μιλώντας μεταξύ άλλων για τα ταξίδια, την ελπίδα, τους νέους με στόχους ζωής, τον εθελοντισμό, την αναπηρία, τα social media, φέρνοντας έτσι στο προσκήνιο μαθήματα ζωής που σίγουρα άλλαξαν έστω κι λίγο τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Popular Post